Nyheter

Ukrainas president Volodymyr Zeleneskyj undertecknade på torsdagen ett säkerhetsavtal med EU som kan liknas vid ett reservmedlemskap i Nato. Samtidigt verkar EU binda sitt öde till Ukrainas. Det är osäkert.

– För första gången kommer det här avtalet att förankra alla 27 medlemsländers löften om att ge Ukraina ett heltäckande stöd, oavsett interna institutionella förändringar, skrev Zelenskyj på X/Twitter innan avtalet undertecknades.

– Jag ska träffa ledare från EU och EU:s medlemsländer och ha bilaterala samtal. Vi ska skriva på tre säkerhetsavtal, varav ett med hela EU, skriver han.

Ukraina har tecknat liknande avtal med totalt 17 länder i år.

På EU-toppmötet i Bryssel kommer Zelenskyj att underteckna totalt tre säkerhetsavtal, varav ett med EU. (NTB)

Vi hör lite om vad avtalen handlar om, hur bindande de är. Men EU verkar binda sig till Ukrainas mast. Om Ukraina går under kan det dra Europa med sig.

Äta av ryska fyndigheter

EU gör nu den första interventionen i ryska frysta medel i EU. Vi talar om avkastningen på 300 miljarder dollar, på 1,4 miljarder euro. Även om de lämnar huvudstaden orörd tills vidare, råder det knappast någon tvekan om att Moskva ser med missnöje på att EU tillåter Ukraina att använda deras pengar för kriget mot dem själva, för det är verkligheten.

Hur är det med Bardella?

Hur är det med franskt stöd om Resemblement National vinner valet, fick Zelenskyj frågan.

– Jag tror att det franska folkets vilja är att Frankrike stöder Ukraina oavsett politisk situation, svarade Zelenskyj.

– Jag är säker på att alla länder kommer att hamna på rätt sida av historien. Vår sida, tillade han.

Det är ett diplomatiskt svar och Zelenskyj kan inte göra något annat.