Nyheter

USA rustar sig för att vända krigslyckan till Ukrainas fördel efter många bakslag. Nu har Ukraina fria händer att slå djupt in på ryskt territorium. USA motiverar det med likabehandling. Om ryssarna attackerar Ukraina från ryskt territorium måste ukrainarna kunna göra detsamma.

Men tyvärr är krig inte som en sport med samma regler för alla. Krig är brutalt och den starkastes rätt råder. Eftersom Ukraina har blivit ett proxykrig och Nato-länder gör det möjligt för Ukraina att slå Ryssland, ökar risken för att Ryssland träffar västerländska mål.

Det kan vara ledningscentraler med Nato-officerare, som bunkern i Chasiv Yar, med instruktörer som driver missilsystem och flygvapnet.

För att ge en uppfattning om illusionen som Pentagon kör med. De säger att ukrainarna måste kunna skjuta ner ryska plan i ryskt luftrum, om de skjuter mot Ukraina därifrån. Men vem ska kontrollera att det händer? Om de skjuts ner innan de hinner skjuta missiler mot Ukraina kan de ta fel plan. Möjligheterna till missförstånd och eskalering är legio.

Ryska styrkor har skjutit mot ukrainska mål från sitt eget territorium och på grund av de restriktioner som lagts på användningen av bland annat amerikanska vapen hade Ukraina begränsade möjligheter att skjuta tillbaka. I praktiken fungerade alltså ryskt territorium som en säker zon för attacker mot Ukraina.

Det är inte sant. Ukraina har länge skickat drönare djupt in i Ryssland, vilket många bränder bekräftar.

– När vi ser styrkorna utföra sådana operationer från andra sidan gränsen har vi förklarat att Ukraina också kan ha rätt att skjuta tillbaka för att försvara sig, sa Pentagons talesman general Pat Ryder vid en presskonferens på torsdagen.

Pentagon uppger att Ukraina har tillstånd att använda långdistansmissiler från USA för att träffa mål i Ryssland och att det inte bara gäller precis ovanför frontlinjen vid Charkiv i nordost. Utgångspunkten är att det är en fråga om självförsvar.

Pentagon hävdar att de nya tillstånden inte utgör någon ny praxis från deras sida.

– Det här handlar inte om geografi. Det här är sunt förnuft, säger Pentagons talesman Charlie Dietz.

– Om Ryssland attackerar eller är på väg att attackera från sitt territorium in i Ukraina är det rimligt att låta Ukraina slå tillbaka mot de styrkor som anfaller från andra sidan gränsen, säger han. (NTB)

Antagandet om ”självförsvar” är en gummibandsterm. Ryssland slår ut energiinfrastruktur, Ukraina slår ut oljeraffinaderier. Det är tjusigt, liksom, men självförsvar? Det är ömsesidig förstörelse.

– Dessutom kan de använda luftvärnssystem som USA skaffat för att skjuta ner ryska flygplan, även om de befinner sig i ryskt luftrum, om de är på väg att skjuta in i ukrainskt luftrum, heter det i ett uttalande från Dietz.

”Om de är på väg att”, vi pratar om delade sekunder där ukrainarna kommer att träffa ryska plan innan de skjuter mot Ukraina.

Det finns inget sunt förnuft i denna ekvation.