Ur flödet/i korthet

Valkampanjen för presidentvalet i USA kommer att bli väldigt annorlunda den här gången. Amerikanerna är vana vid att kandidaterna bråkar på tv och kampanjar i stora kampanjer i alla delstater i USA.

President Biden kan dock inte driva en traditionell valkampanj. Månad för månad glider han längre och längre in i demens och kognitiv nedgång. Han kan inte längre prata fritt med andra utan är helt beroende av en teleprompter eller talkort med frågor, svar och kommentarer utskrivna och redo att läsas upp. Hans presidentskap har varit en obruten serie av katastrofer och misslyckade beslut som har resulterat i skenande inflation, en utarmad arbetsekonomi, tio miljoner illegala invandrare och skenande brottslighet i demokratiskt ledda städer som Chicago, Los Angeles och San Francisco, där mexikanska drogkarteller har tagit över.

Vita husets personal har tillsammans med justitiedepartementet och underrättelsetjänsterna lagt en plan för att säkerställa att Joe Biden får fyra år till som president – ​​inte genom att slå Trump i ett öppet val, utan genom att sabotera hans chanser att återta presidentposten. Denna plan har ett mediaspår och ett juridiskt spår.

De amerikanska tidningarna och tv-stationerna, som nästan alla är lojala anhängare av det demokratiska partiet, kommer att fortsätta sin kampanj mot Trump, som har pågått intensivt sedan 2016. Trump har anklagats för förräderi, utpressning, mutor och konspiration mot grundlagen. Alla dessa anklagelser visade sig vara grundlösa. Kampanjen slutade ändå med ett riksrättsfall, som inte nådde senaten. Fyra år av mediadrivet hat och förtal gav slutligen det önskade resultatet i presidentvalet 2020, där en majoritet av väljarna inte hade något annat val än att rösta på Joe Biden, vilket de senare bittert ångrade.

Det juridiska spåret består av en rad åtal mot Donald Trump som syftar till att hålla honom bunden till rättssalar istället för att kampanja runt om i landet. Justitiedepartementet och Vita husets personal vet att det finns lite substans i dessa fall, men med en lojal domare och sympatiserande jurymedlemmar kan de fortfarande lyckas, som vi nyligen såg när Trump dömdes i New Yorks domstol för ett icke-existerande brott som den kände juridikprofessorn Alan Dershowitz beskrev som ”uppfunnet för situationen. Det fanns inget fall”. Nu väntar nästa anklagelse mot Trump. Det finns ett åtal för anstiftan till valfusk i Georgia, ett åtal för manipulering av hemligstämplade dokument och slutligen ett åtal för försök till statskupp.

Trump och Republikanerna vilar dock inte på sina lagrar. James Comer, ordförande för House Oversight Committee, har länge utrett Joe Bidens son Hunter och hela Biden-klanen på grund av misstankar om korruption och mutor. Comer tror att han har bevis för att Hunter Biden fått miljontals dollar i mutor från företag och regeringar i Kina, Ukraina och Ryssland medan hans far var vicepresident. Betalningarna köpte tillgång till Joe Biden, som enligt förundersökningar fick tio procent av pengarna skickade via mer än 20 skalbolag som upprättats för ändamålet. Att samla bevis har dock varit mycket svårt, eftersom justitiedepartementet och underrättelsetjänsterna effektivt har hindrat och försenat processen. James Comers arbete med att reda ut Biden-klanens illegala finansiella cirkus tog bara fart när två whistleblowers, Gary Shapely och Joe Ziegler, trädde fram och vittnade om regeringens sabotage av utredningen av Hunter Biden och hans familj.

Som en avledningsmanöver såg justitieminister Merrick Garland till att Hunter Biden skulle åtalas för olagligt vapeninnehav, eftersom Hunter hade köpt ett vapen utan att avslöja att han var en drogmissbrukare, vilket han var vid den tiden. Hunter Biden har nu dömts i Wilmington Court och kommer att få sitt straff den 7 juli. ”Man straffas normalt inte för att ha lämnat falsk information i en ansökan om vapenlicens”, säger professor Dershowitz, ”så Hunter Biden kan förvänta sig en mild dom”. Dershowitz ser dock fallet som en avledning från de allvarligare anklagelserna som väntar på Hunter. Det är ett åtal för skatteflykt och det stora mut- och korruptionsärendet som förbereds.

Presidentvalet närmar sig och Republikanerna kämpar på för att tacka för det sig efter åtta år då Donald Trump har dragits genom rännstenen av media och myndigheter i ett oändligt karaktärsmord. Trumps pressekreterare Karoline Leavitt sa till tv-stationen Newsmax: ”Vi har en president i Vita huset som är inblandad i internationella mutaffärer och har blivit mångmiljonär genom att sälja sitt inflytande medan han var senator och vicepresident i USA. Han måste hållas ansvarig för det.”

Det råder ingen tvekan om att både Biden-teamet och Trumpkampanjen har sparat den kraftigaste ammunitionen till sent i kampanjen, då skadan på motståndaren är störst. Vi kan därför förvänta oss att de två partierna kommer att försöka ingå avtal som säkerställer att både Trumps och Hunter Bidens förhandlingar och rättegångar skjuts upp till efter presidentvalet i november. USA:s tidigare justitieminister Bill Barr, som absolut inte är något fan av Donald Trump, sa tidigare i år att rättsväsendet i USA håller på att bli som i en bananrepublik. Det verkar som om han hade rätt.

Läs också

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *