Nyheter

Mer än en tredjedel av grundskoleeleverna i den österrikiska huvudstaden Wien är nu muslimer. Det skriver Remix News.

Antalet muslimska grundskoleelever i Wien har ökat till 35 procent. Muslimerna har alltså gått om katolikerna som den största religiösa gruppen.

Siffrorna visar en betydande ökning av antalet muslimska barn i österrikiska grundskolor jämfört med siffrorna från läsåret 2016/2017. Då var katolikerna fortfarande den största religiösa gruppen, med 31 procent jämfört med 28 procent muslimer.

Den vänsterorienterade Christoph Wiederkehr, vice borgmästare i Wien och kommunalråd med ansvar för utbildning, förnekar att denna ökning är oroande

– Tro är en privat angelägenhet och trosfrihet eller religionsfrihet är en mycket värdefull tillgång, sa han till reportrar.

Undersökningen visar också att unga muslimer är mycket religiösa och att de flesta är aktiva medlemmar i sina respektive moskéer. ”Som ett resultat tenderar de att ha mer nedsättande attityder till frågor som antisemitism, hbt-fientlighet eller jämlikhet”, skriver Exxpress.

Kenan Güngör är samhällsvetare och specialist på mångfald och ger råd till den österrikiska regeringen om integrationspolitik. Han argumenterar för att ändra läroplanen, för att göra det lättare att lära ut demokratiska värderingar från ung ålder, och för att bekämpa undervisningen som sker utanför klassrummet.

”Fler och fler människor konverterar till islam – och de tenderar att bli mer radikala”, varnar Güngör.

Han sa att undervisning i demokrati, etik och värderingar borde vara obligatoriskt från första klass, och förklarade att en ”gemensam tro” i Österrike är demokrati och att detta bör ingjutas i alla elever, oavsett religiös tillhörighet.

I april diskuterade Christian Klar, rektor för en gymnasieskola i Wien, våld och växande intolerans mot minoritetsgrupper bland det växande antalet islamiska elever på hans skola.

– Nittio procent av barnen här har invandrarbakgrund, och långt över hälften är muslimer, sa han till den österrikiska nyhetsportalen Heute.

Han säger att vissa elever konverterar till islam för att undvika att bli mobbade av vad som nu är majoritetsgruppen på deras skola.

– De som inte blir mobbade vill konvertera till islam. Jag har elever här som säger: ”Bögar måste dödas, punkt slut”. Eller så får jag en lärobok där det står på baksidan: ”Islam kommer att vinna”. Vissa säger också helt öppet: ”Vi kommer ändå att skaffa fler barn. Det är bara en tidsfråga”.

Läs också