Nyheter

Statsminister Ulf Kristersson (M) har tidigare framhållit den nya socialtjänstlagen som den största reformen av svensk socialpolitik på fyra decennier. Idag presenterade regeringen förslaget genom en lagrådsremiss.

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) påpekade att när den nuvarande lagen skrevs, fanns ingen risk för att barn skulle rekryteras till kriminella nätverk.
– Samhällets förändringar kräver att våra verktyg också förändras, sade hon.

Ett centralt inslag i den nya lagen är att kommunernas socialtjänst måste arbeta mer förebyggande för att hindra små problem från att bli stora, exempelvis när ett barn riskerar att dras in i kriminalitet. Detta innebär ökade krav på uppsökande verksamhet.

Fackförbundet Visions ordförande Veronica Magnusson noterar att socialtjänstens personal länge har väntat på att det förebyggande arbetet, som nu prioriteras enligt den nya lagen, ska bli obligatoriskt.
– Det är inte längre ett valfritt inslag. För länge har det förebyggande arbetet varit projekt som senare prioriterats bort eller hamnat i politiska experiment, säger hon.

För att socialtjänsten ska kunna genomföra sitt nya uppdrag har regeringen avsatt åtta miljarder kronor fram till 2028. Dessa medel, som tidigare annonserats, ska användas för att öka kompetens och bemanning.

Den nya lagen kräver också att socialtjänsten ska bli mer tillgänglig och att fler insatser ska kunna ges utan individuell behovsprövning, med undantag för ekonomiskt stöd, vård i familjehem eller stadigvarande plats i särskilda boendeformer.

Ordföranden för Sveriges kommuner och regioner (SKR), Anders Henriksson, välkomnar lagförslaget och beskriver det som ett paradigmskifte för socialtjänsten.
– Trösklarna till socialtjänsten kommer att sänkas, vilket gör det enklare att nå barn och vuxna med tidiga, förebyggande insatser. Det blir möjligt att införa enklare insatser utan långa utredningar, säger han.

En annan nyhet är att orosanmälningar ska bli digitalt sökbara, vilket underlättar för socialtjänsten att följa ett ärende när en familj flyttar mellan kommuner. Förslaget ställer också tydligare krav på att socialtjänstens metoder ska baseras på vetenskap och beprövad erfarenhet.