Ur flödet/i korthet

Bidens utvalda presidentkandidat sa för en vecka sedan att Biden var skarp och redo att vinna valet. Ljög hon, eller är hon verkligen så dum?

Det finns alltid anledning att vara skeptisk när media är i kollektiv extas på grund av en politiker. Nu finns det inget sätt att uttrycka hur stark, oberoende och fantastisk Kamala Harris är. För hon är faktiskt både svart och kvinna.

Som NRK-korrespondent Sidsel Wold sa:


Sidsel Wold anser att Kamala Harris är en stark kvinna. Här från X/Twitter.

Men oavsett hudfärg och kön kommer amerikaner att välja en president som kan hantera problemen som landet står inför.

Här är vad du inte kommer att läsa om i gammelmedia, medan de är upptagna med att hylla Kamala Harris.

För en vecka sedan stod vicepresident Harris och berättade att Joe Biden var frisk som en nötkärna. Det fanns knappast en president i historien som har varit skarpare än Biden.

Antingen ljög Kamala Harris om Bidens hälsa, eller så var hon för dum för att se det. Jag väljer att tro att hon ljög. För jag kan inte tro att någon är så tom mellan öronen.

Man var tvungen att befinna sig långt ut längst till vänster för att kunna blunda tillräckligt hårt för att övertyga sig själv om att Biden kunde vara president i fyra år till. Ändå var det känt att Biden faktiskt borde avgå. Det var uppenbart för alla och envar som såg Biden tala mer än tio sekunder i sträck. Från Vita huset kallades det ”cheap fakes”.

De använde en gammal beprövad teknik under det nya namnet ”gaslighting”. Istället för att prata om vad alla såg med sina egna ögon, nämligen Bidens totala kognitiva kollaps, attackerade de alla som ifrågasatte det.

Demokraterna har i flera år tutat i oss hur hemsk Trump är, inte minst när det kommer till demokrati. Senast i norsk press fick ”USA-experten” Eirik Løkke, som ett par dagar efter att Trump sköts, gå ut och påminna om att Trump fortfarande är en enorm fara för demokratin.

Detta passar in i det redan förutbestämda narrativet i gammelmedia. Ingen där, för bara några veckor sedan, skulle ens ha diskuterat Joe Bidens mentala och fysiska misslyckande. Då kallades man antingen en konspirationsteoretiker eller en dum Trumpist. Nu är det så uppenbart att Biden var tvungen att avgå.

Det är efter att Joe Biden fått 14,5 miljoner röster i ett primärval, och vunnit med över 80 procent av alla avgivna röster i demokraternas nomineringsprocess.

USA-experter kommer att säga att ”Nej, men det är delegaterna som väljer kandidaterna”, för att dölja detta faktum. Men det är bara bortförklaringar. Ingen av dem som röstade på Biden röstade faktiskt på Kamala Harris som presidentkandidat.

Hur i hela friden kan något sådant anses vara demokratiskt?

Det mesta Harris någonsin har uppnått är 11 procent i en undersökning i den demokratiska primärvalen. Hon kollapsade totalt som kandidat, efter några ganska grundläggande politiska attacker från dåvarande motkandidaten Tulsi Gabbard.

Den republikanske presidentkandidaten Vivek Ramaswamy sa att det bara var nonsens att Biden faktiskt skulle bli kandidat. Nu hade han rätt:

 

Men låt oss lägga allt det bakom oss ett tag och titta på de politiska skälen till varför Kamala Harris kommer att vara både en usel kandidat och president.

Orsak 1: Immigrationskrisen

Kamala Harris har varit ansvarig för gränskrisen, där flera miljoner illegala invandrare har tagit sig in i USA, samtidigt som administrationen inte har lyft ett finger. Enligt tillgängliga källor kan det finnas mer än 10 miljoner illegala invandrare som har passerat gränsen.

Istället för att utvisa dem som har nekats eller begått brott, har Biden-administrationen varit mer angelägen om att hålla gränserna öppna. Republikanerna äger denna fråga och kommer att använda Harris uteblivna besök vid gränsen och hennes uttalanden om immigration mot henne.

Orsak 2: Ekonomin

Även om Biden och Harris upprepar punkten att USA har världens starkaste ekonomi, så köper inte väljarna det. Bränslepriserna har stigit kraftigt, räntorna är de högsta på 30 år och priserna skenar – framför allt för bostäder, livsmedel och hushållsprodukter.

Det drabbar vanliga medelklassfamiljer hårdast. Det blir svårt för Harris att bortförklara detta och redan innan Biden avgick hade Trump mycket bättre trovärdighet hos väljarna när det kommer till att stärka ekonomin för vanliga familjer.

Orsak 3: Harris är en radikal

Även om hon kollapsade som ett korthus i primärvalet på grund av brist på karisma och vädjan till demokratiska väljare, är det lätt att glömma att hennes politiska åsikter återfinns långt till vänster. Hon vill ha fler förbud, order och restriktioner. Hon sätter klimat före jobb, och vill ha skattehöjningar för att införa en hälsopolitik som amerikanerna inte vill ha.

Samtidigt kommer hon inte att vara tuff när det kommer till utrikespolitik, för att säkra amerikanska intressen. I kombination med fortsatt öppna gränser kommer USA att möta enorma konsekvenser av en fyraårsperiod med Harris.

Orsak 4: Hon tål inte att vara president

Om någon har sett Kamala Harris prata med väljarna eller göra intervjuer framstår hon som nästan parodisk. Hon har en klein personlighet, och det enda tricket hon har för att ta sig ur konstiga situationer hon pratat in sig i är att skratta på ett sätt som har beskrivits som ”en hyena”. Hon har ännu inte visat hur hon ska klara ett så seriöst jobb. Och jag tror inte att hon kommer att stå särskilt starkt emot Trump i debatterna.

Orsak 5: Hon är en opportunist

Harris har under hela sin karriär allierat sig med de starkaste i partiet hon haft tillgång till, och fick sin start i Kalifornien till stor del för att hon var flickvän till den mäktigaste demokraten i Los Angeles. Samtidigt har hon en karriär som gör det lätt att se hur oäkta hon faktiskt är. För under sin period som distriktsåklagare (district attorney) i Los Angeles gömde hon bevis och såg till att fängsla ett stort antal personer för mindre överträdelser. Hon prövade också mål som rör dödsstraff i domstol.

Med andra ord verkar Kamala Harris vara en kandidat med lite reell tyngd, som har en grinig personlighet och som inte tilltalar vanliga väljare. Om Trump ska vinna detta val borde de gå direkt på offensiven – och ha fler debatter med Harris. Ju mer man sätter henne under press, desto lättare blir hon genomskådad.