Nyheter

Den 20 december sköts en 17-årig pojke ihjäl på öppen gata i Norrköping. En 20-årig kvinna från Thailand står nu åtalad för mordet.

Enligt utredningen lockade kvinnan pojken till brottsplatsen där hon sedan avlossade flera skott mot honom. Mordet inträffade vid en buss- och spårvagnshållplats på Värmlandsgatan i Marielund, Norrköping. Kvinnan fångades av en övervakningskamera på väg till brottsplatsen, vilket underlättade polisens arbete. Efter dådet flydde hon till fots mot Norra promenaden.

Förutom mordet på pojken är den 20-åriga kvinnan också misstänkt för ett mordförsök på Smedjegatan i Norrköping den 15 november. I detta fall ska hon ha skjutit genom en lägenhetsdörr, där åtta personer befann sig. Lyckligtvis skadades ingen.

Motivet bakom både mordet och mordförsöket tros vara kopplat till en pågående gängkonflikt i Norrköping som eskalerade under 2023. Utredningen visar också att kvinnan tidigare har försökt konfrontera andra personer på olika adresser i staden.

Kvinnan har varit häktad sedan början av året och rättegången kommer att hållas i Norrköpings tingsrätt.

Gängvåldet i Norrköping
2023
– En man i 20-årsåldern sköts till döds i stadsdelen Hageby. Detta mord kopplas till en upptrappning i gängkonflikterna i staden.
-April: En 25-årig man mördades utanför en restaurang i centrala Norrköping. Händelsen bedöms ha kopplingar till gängkriminalitet.
-Juni: En explosion inträffade i ett flerfamiljshus i området Hageby. En person dog och flera skadades. Polisen misstänker att det var ett gängrelaterat attentat.

2022
– En 19-årig man sköts ihjäl i stadsdelen Navestad. Mordet ansågs vara en del av en pågående gängkonflikt i området.
– Två personer sköts till döds i en bil i området Klockaretorpet. Polisen misstänker att mordet var relaterat till en konflikt mellan rivaliserande gäng.

2021
– En 23-årig man mördades i en skjutning i området Oxelbergen. Händelsen bedöms vara kopplad till gängkriminalitet.
– En 28-årig man blev skjuten till döds på öppen gata i Hageby. Polisen misstänker att mordet har kopplingar till en lokal gängkonflikt.

Polisen i Norrköping har länge arbetat för att bekämpa gängbrottsligheten. Därför drog man år 2019 igång Operation Rimfrost som var en nationell insats som lanserades för att bekämpa den eskalerande gängvåldet. Norrköping har varit en av de prioriterade städerna.
Det innebar en ökad polisnärvaro i särskilt utsatta områden som Hageby och Navestad.
Polisen har också intensifierat samarbetet med kommunala myndigheter och lokala organisationer för att adressera de bakomliggande orsakerna till gängkriminalitet.

Gängvåldet i Norrköping är en del av en större trend som påverkar flera städer i Sverige, där gängkonflikter ofta leder till dödligt våld och påverkar lokalsamhällena negativt. Polisen fortsätter att arbeta intensivt för att minska våldet och öka tryggheten för medborgarna.