Nyheter

Polisen skriver på sin hemsida att man under sommaren hanterat ett stort antal ärenden som involverat handgranater som förvaras och göms av unga.

I juli greps två unga personer, en ung man och en kvinna efter ett ingripande från polisen på Stockholms central. Enligt uppgifter till Aftonbladet så handlade det om en så kallad termosbomb. som de två skulle leverera till en annan stad. I väskan fanns också narkotika och en kniv.

Efter flera ingripanden och detonationer så har polisen gått ut med ett uttalande på sin hemsida om det pågående granatvåldet.

Bombtekniker
Foto: Hedlund media

Enligt polisen så finns det flera fall där barn och unga knutna till den organiserade brottsligheten transporterar handgranater och andra explosiva föremål i kollektivtrafiken. Det rör sig många gånger om unga tjejer och killar. Polisen skriver i sin rapport att det finns fall där ungdomar gömt handgranater och andra explosiva ämnen hemma i sina nattduksbord eller garderober. Vilket polisen ser extremt allvarligt på.

– Den som transporterar eller förvarar handgranater eller andra explosiva föremål utsätter sig själv, familjemedlemmar och allmänheten för fara, säger Jon Wåhlander, operativ chef för Nationella bombskyddet.

Om man stöter på en misstänkt handgranat uppmanas man att genast ringa polisen, och hålla avstånd. Wåhlander vill därför se ett större föräldraansvar och uppmanar vuxna att engagera sig mer.

”Föräldrar kan bidra till att förebygga att barn och unga dras in i kriminalitet genom att vara närvarande, ställa frågor och lyssna”, skriver polisen.

Gängen har en längre tid använt sig av explosiva föremål så som handgranater i sina konflikter. Polisen säger att handgranater utgör stor fara och kan vara osäkra att hantera.

Handgranater är krigsmateriel ämnade att användas i krig. Polisen anträffar inte sällan kraftigt miljöpåverkade handgranater på grund av bristfällig förvaring vilket påverkar dess funktion negativt.

Kriminella exploaterar unga för sina syften. Föräldrar kan bidra till att förebygga att barn och unga dras in i kriminalitet genom att vara närvarande, ställa frågor och lyssna.