×

Ur flödet/i korthet

Joe Biden meddelade på söndagskvällen svensk tid att han drar sig ur som presidentkandidat.

Han gör det efter enorm press från eliten i partiet, och trots att han valdes av nära 14,5 miljoner väljare i de demokratiska primärvalen, och vann med 87,1 procent av rösterna.

Nu är demokraterna i en fruktansvärd kris. Den impopulära vicepresidenten Kamala Harris får Bidens fulla stöd. Det meddelar han på X:

”Jag har bestämt mig för att dra mig ur nomineringen och fokuserar allt på mina uppgifter som president under resten av mandatperioden. Mitt första beslut som partiets kandidat 2020 var att välja Kamala Harris som min vicepresidentkandidat. Det är det bästa beslutet jag någonsin tagit. Idag kommer jag att ge mitt fulla stöd till att Kamala blir vårt partis presidentkandidat. Till alla demokrater: Det är dags att gå samman och slå Trump.”

Förutom att vara en lojal vicepresident med ett speciellt skratt och en förmåga att uttrycka sig på sätt som leder till ofrivilliga skratt, kan hon vinna mot Trump?

Kamala Harris är chockerande impopulär. Enligt New York Times har hon i snitt 38,6 procent som stöttar henne, mot 50,4 procent som inte stöttar henne.


Genomsnittligt ”approval” för vicepresident Kamala Harris. Taget från FiveThirtyEight på New York Times.

I en undersökning av The Economist och YouGov får Harris 39/44 mot Trump.

Men även om Harris är nominerad av Biden är det inte hugget i sten. Demokraternas landsmöte kommer även fortsättningsvis att vara platsen där detta beslutas.

Republikanska kommentatorer skriver redan att det bara är att poppa champagnen hos Donald Trump, och de är nu oroliga för att väljarna kan bli likgiltiga.

– Hon är en cynisk och kall kvinna som ingen gillar, säger den konservative kommentatorn Charlie Kirk på Turning Points USA.

Han tror att Harris är lättare för Trump och kallar henne ett ”DEI-val” och hävdar att hon valdes enbart på grund av sitt kön och hudfärg.