Nyheter

Under natten till måndagen ryckte polisen ut till ett hotell i Hammarby sjöstad, södra Stockholm, efter larm om en brand och misstänkt explosion. En man har gripits misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse.

Kim Hellberg, ledningsoperatör vid räddningstjänsten, berättar att de fick larmet klockan 02.54 om att något kastats in i hotellets foajé, vilket orsakade en brand.

För att säkerställa säkerheten har polisen utökat avspärrningarna runt hotellet och kallat in bombtekniker. Jenny Ryberg, vakthavande befäl, förklarar att detta är en försiktighetsåtgärd då vittnen sett något explodera efter att det kastats in.

Den gripna mannen befann sig i närheten av hotellet och är misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse. Enligt polisens presstalesperson Ola Österling kan mannen ha varit involverad i flera incidenter, inklusive ett slagsmål som också utreds.

Ingen person har rapporterats skadad, men över hundra hotellgäster evakuerades och togs tillfälligt till ett närliggande hotell.

På måndagseftermiddagen bekräftade polisen att den gripne mannen var en gäst på hotellet. Nationella bombskyddet utreddes händelsen och kom fram till att det inte var en explosion, utan en grov mordbrand. Gästen hade spritt ut alkohol, krossat glas och tänt eld på papper i foajén, vilket orsakade en stor smäll, enligt Robert Sennerdal, polisens presstalesperson.

Avspärrningarna har nu hävts och gästerna har fått återvända till sina rum. Sennerdal säger att polisen kommer att fortsätta förhöra den gripne.

Stockholms stad har skickat krishanterare för att stödja hotellgäster och personal.