Nyheter

Borås har anställt två koreografer för att under ett års tid främja dans i kommunen. Skattebetalarna står för kostnaden, som uppgår till 400 000 kronor. Projektet har väckt kritik från Slöseriombudsmannen.

Eddie Yalman och Julian Namroud har utsetts till kommunkoreografer, med uppdraget att inspirera Boråsborna att dansa mer.

– Det är en fantastisk möjlighet att sprida dans och inspirera i hela Borås, säger en entusiastisk Emma Gerdin från kulturförvaltningen, som står bakom initiativet.

De nyrekryterade koreograferna instämmer.
– Detta är ett unikt och hedervärt sätt att integrera kultur och dans. Fler städer borde ha liknande initiativ.

Aktiviteter som workshops och jam battles planeras, men programmet kommer att utvecklas under projektets gång.Projektet har en betydande kostnad för Borås, 400 000 kronor, enligt Emma Gerdin, om budgeten hålls.

Alla är dock inte lika positiva. Slöseriombudsmannen kritiserar initiativet på X:
Borås är inte först med att använda skattemedel för sådana projekt. Flera andra kommuner har varit föregångare. Projektet har fått namnet ”KOKO” och beskrivs så här:
“Genom att utforska mötet mellan danskonstnärer och kommun har KOKO öppnat upp för nya sätt att uppleva, samarbeta och utvecklas både som kommun och danskonstnärer,” enligt dess officiella programförklaring.

Kommentarerna till Slöseriombudsmannens inlägg är genomgående negativa, med uttalanden som ”Men herre jösses vilket flum!” och ”…så jädra förbannade på det här slöseriet”.
Någon föreslår: ”Vore det inte bättre att anställa lärare?”, medan en annan anser: ”Syftet med detta är förstås att ge vänstermänniskor möjligheten att ta för sig av skattepengar.”