Nyheter

Guvernören i North Dakota, Doug Burgum, säger att USA är i krig med Ryssland och att man inte har hunnit skicka styrkor dit, men att det är bara en tidsfråga. Uttalandena är anmärkningsvärda i en tid då Burgum är bland de ledande kandidaterna till att bli Trumps vicepresidentkandidat.

Han nämns ofta i konkurrens med senator J.D. Vance.

Det är tveksamt om han har någon chans efter dessa uttalanden. De flesta amerikaner vill inte ha fler militära äventyr utomlands som inte påverkar USA direkt.

Burgum, som finns på Donald Trumps lista över potentiella medkandidater, verkar ha fördubblat den neokonservativa impulsen att engagera resten av världen med militärt våld. Burgum har länge uttalat att USA är inblandat i ett kallt krig med Ryssland och Kina.

Nu är han ännu mer hänsynslös och säger till en reporter att ”Vi är i krig med Ryssland, vi har bara inte skickat trupper än”.

Burgum fortsatte med att antyda att de hundratals miljarder av skattebetalarnas dollar och militärt bistånd som ges till Ukraina inte är ”oansvarigt” utan ”ett fynd” eftersom de används för att ”ödelägga en jämbördig konkurrent”.

Burgum: ‘We’re At War with Russia, We Just Haven’t Sent Troops Yet’