Nyheter

Politiker från Demokraterna lade i april fram en lagstiftning för att ta ifrån Trump den allmänna säkerhetsstyrka för personskydd som han har rätt till, som tidigare president.

Huvudmannen bakom förslaget är Bennie G. Thomson från representanthusets kommitté för inrikessäkerhet. Efter nattens mordförsök på Trump skrev han detta inlägg på X, knappt 50 minuter efter skottlossningen:

– Det finns inget utrymme för politiskt våld i den amerikanska demokratin. Jag är tacksam för polisens snabba reaktion under denna händelse [Thomson använder ordet ”incident”; reds. anm.].

Trumps säkerhetsteam från Secret Service betalas givetvis av den amerikanska regeringen.

Thompson åtföljdes av åtta andra representanter från samma parti när de den 19 april i år lanserade ett lagförslag med det fängslande namnet ”Denying Infinite Security and Government Resources Allocated to Convicted and Extremely Dishonorable (DISGRACED) Former Protectees Act (HR 8081)” (Lagen om att förbjuda eviga skyddsåtgärder och offentliga resurser för dömda och extremt ohederliga tidigare skyddade [personer]).

The Federalist skriver att Thompsons önskan är att Trump inte ska få särbehandling om han sitter fängslad.

”Donald J. Trumps 91 anklagelser om grovt brott i federala och statliga domstolar har skapat ett nytt behov för kongressen att ta itu med för att säkerställa att säkerhetstjänstens skydd inte stör den straffrättsliga processen och rättskipningen”, skrev Thompson i ett faktablad om lagförslaget.

The DISGRACED Former Protectees Act skulle avsluta Secret Service-skyddet för personer som annars kvalificerar sig för det, vid fällande dom för ett federalt eller statligt brott.

Trumps kampanjteam har upprepade gånger ansökt om bättre säkerhet, men fick nej av chefen för Homeland Security, Alejandro Mayorkas, rapporterar Fox News.

Källan är kongressledamoten Mike Waltz, som i ett inlägg skriver att han har ”mycket pålitliga källor som berättar att det har funnits upprepade förfrågningar om att stärka Secret Service-skyddet för president Trump”.

Den tidigare Secret Service-anställde Dan Bongino bekräftar Waltz uppgifter, men pekar istället ut chefen för Secret Service, Kimberly Cheatle som den skyldige. Hon rapporterar uppåt till Mayorkas.

Först ut med informationen var The Federalists redaktör Sean Davis, som skriver på X att han fått uppgifterna bekräftade av en medlem i Trumps säkerhetsteam.

Presidentkandidat Robert F. Kennedy Jr. har fått sina önskemål om statliga säkerhetsarrangemang nekade. Både hans far Robert ”Bobby” Kennedy och hans farbror, president John F. Kennedy sköts och dödades i politiska attentat.

Homeland Security-chefen Mayorkas menade att skydd av Kennedy Jr. inte ”krävs vid denna tidpunkt”. Kennedys advokat, Aaron Siri, skrev senast i slutet av mars i år ett brev till Mayorkas och kallade de upprepade avslagen politiskt motiverade.