Nyheter

Roger Hallam är en av grundarna av både Extinction Rebellion (XR), Just Stop Oil och Insulate Britain, rena klimatmobbar som har plågat britterna i flera år. Han har nu dömts till fem års fängelse.

Hallam fick ett rekordstraff efter att ha funnits skyldig till att ha konspirerat för att blockera trafiken på M25, skriver The Telegraph. Detta var en kampanj av Just Stop Oil som ägde rum i november 2022. Tidigare hade Insulate Britain använt samma metod.

Fyra andra klimatligister dömdes till fyra års fängelse vardera efter att även de befunnits skyldiga till att ha konspirerat för att blockera trafiken på motorvägen utanför London.

Besluten välkomnades av Tory-parlamentsledamöter men fördömdes av kändisarna Chris Packham, Hugh Fearnley-Whittingstall och gröna kampanjer, inklusive Labours största företagsgivare.

Fallet hotar att bli en kändis bland Labour-aktivister, vilket kan leda till en potentiell splittring i partiet för Sir Keir Starmer.

I opposition röstade Labour emot polislagen som införde de nya befogenheterna att fängsla aktivisterna.

Dale Vince, som bygger så kallad förnybar energi och har tjänat stora pengar på gröna subventioner, gav 1 miljon pund till Labour tidigare 2024. Vince uppmanade premiärminister Keir Starmer att ingripa för att vända ”orättvisan”.

Hallam och de andra fördes på torsdagseftermiddagen direkt från rättssalen till häktet.

Det är verkligen inte första gången Roger Hallam orsakar uppståndelse. År 2019 besökte han Tyskland och orsakade en skandal när han sa att Förintelsen bara var ett av många folkmord genom historien, och inte en speciell historisk händelse.

År 2021 sa han att klimatkrisen skulle leda till sex miljarder dödsfall, och han sa något liknande på BBC HardTalk 2019. Andra har hävdat att om man faktiskt följer kraven från Just Stop Oil, så kommer just bristen på olja att leda till till samma antal människor dör inom kort tid.

Domarna fick också internationellt fördömande. FN:s särskilda rapportör för klimatförändringsaktivister beskrev det som ”en mörk dag”, ett beslut som kommer att motivera rasande lagstiftare som har försökt agera mot störande klimataktivism.

Domare Christopher Hehir sa följande när han läste upp domarna:

– Jag inser att åtminstone en del av farhågorna delas av många, men faktum är att var och en av er har gått över gränsen från orolig förkämpe till fanatiker för en tid sedan.

– Ni har utsett er själva till ensamma domare över vad som bör göras mot klimatförändringarna.