Kommentarer

Många frågor är fortfarande obesvarade efter försöket att döda Donald Trump under ett valkampanjevenemang i Pennsylvania natten mot söndagen svensk tid.

Handlade till exempel gärningsmannen Thomas Matthew Crooks (20) ensam, eller skickades han av någon? Trump har både inhemska och utländska fiender. De inhemska är tydligen värst.

Men det är framför allt bristen på säkerhet som gör en nästan mållös efter att Trump överlevt med några centimeters marginal. För det borde inte vara möjligt att komma inom skotthåll till Trump.

Naturligtvis är inget säkerhetssystem helt vattentätt. Fatala fel kan inträffa även om systemet är väldesignat och alla dess komponenter gör det bästa de kan.

Ändå går det inte att undvika tanken att säkerhetsapparatens haveri kan bero på att den infiltrerats av otrogna tjänare. För hur förklarar man att en lönnmördare med ett gevär kan vara på ett tak hundra meter från en presidentkandidat som också är en före detta president?

Det har inte saknats signaler från institutionerna som borde ha skyddat den amerikanska demokratin om att Trump är ett fritt byte. De har själva jagat med alla andra medel än dödliga vapen i åratal. Och vad är dessa institutioner fyllda av mer än otrogna tjänare?

Deras tjänstemän är i teorin förpliktigade till det amerikanska folket, men vi ser varje dag att det finns helt andra intressen de tjänar, för vilka vanliga människor bara är skräp.

Med ett sådant institutionellt förfall skulle det nästan vara ett mirakel om Secret Service hade vattentäta skott mot att bli infiltrerade på en eller annan nivå. Och det krävs inte mycket för att det ska ge resultat. Det räcker med att ett fåtal tjänstemän inte rapporterar eller reagerar på något misstänkt som händer. Innan skotten avlossades var det till och med några i publiken som förstod vad som var på väg att hända.

Oavsett var det mycket mer än Trumps liv som stod på spel i natt. Det finns knappast någon annan som har samma förmåga att stå upp mot det överstatliga, ekonomiska och teknokratiska systemet som reducerat politiker till någon sorts marionettdockor för ett tråkigt Väst som håller på att glida in i totalitarism.

Om man hade lyckats döda Trump vore det nästan som att döda ett Väst som hänger i en skör tråd, om det inte redan är döende.

Så stort är det pågående dramat. Så det återstår att se hur många fler som kommer att vakna upp till den verkligheten nu.