Nyheter

Bangladeshier och pakistanier har vänt sig bort från Labour på grund av Gaza och Keir Starmers utrensning av antisemiter. Därför gav kampanjen Muslim Vote en skjuts åt ett islamistiskt röstblock.

Kampanjen Muslim Vote, som syftade till att mobilisera Storbritanniens muslimska väljare kring den pågående utvecklingen i Mellanöstern, ger en ögonblicksbild av framtiden för brittisk politik i vissa delar av landet. Vissa skulle hävda att valet av oberoende pro-Gazaväljare är en välbehövlig vitalisering av den brittiska demokratin och ett slag mot det instinktivt pro-israeliska politiska etablissemanget. Men kan allt detta verkligen betraktas som en seger för integrationen i det moderna Storbritannien?

Det är ett dåligt omen för Storbritannien att anti-israeliska känslor driver muslimska väljare bort från Labour.

Den politiska rörelsen av oberoende pro-Gazaväljare underskattades allvarligt inför parlamentsvalet – mest av allt av Labourpartiet självt. Men det borde inte komma som en överraskning. YouGovs opinionsundersökning inför parlamentsvalet visade att stödet för Labour bland brittiska pakistanier och bangladeshier – två sunnidominerade etniska grupper – hade sjunkit till mindre än hälften (44%). Under Jeremy Corbyns ledning var stödet omkring 90 procent. Mer än två av fem – 41 procent – uppgav att den pågående situationen mellan Israel och Gaza var en av de viktigaste frågorna för dem när de bestämde sig för hur de skulle rösta i parlamentsvalet. För att sätta det i perspektiv sjönk denna siffra till 5 procent i den brittiska allmänheten.

Resultaten från de oberoende muslimska kandidaterna chockade. Om Reform överraskade i andra änden, så var det en varning om att Storbritannien har blivit ett polariserat samhälle. Och det är det parti som startade massinvandringen som nu kommer att ta över.

Bland de oberoende pro-Gazapolitiker som valdes in fanns den tidigare Labourledaren Jeremy Corbyn i Islington North, Ayoub Khan i Birmingham Perry Barr, Adnan Hussain i Blackburn, Iqbal Mohamed i Dewsbury and Batley och Shockat Adam i Leicester South (där Labours tungviktare Jonathan Ashworth besegrades). Den oberoende pro-Gazapolitikern Leanne Mohamad var nära en häpnadsväckande seger i Ilford North, där Wes Streeting nu har en majoritet på bara 528 röster.

Det låter som om etablissemanget har fler överraskningar på lager. Torsdagens val var bara en försmak av vad som väntar det brittiska folket.