Nyheter

Miljöpartiet har nyligen riktat kritik mot Sverigedemokraternas ståndpunkt att gängkriminalitet är kopplat till invandring.

Miljöpartiet menar att det i stället handlar om sociala strukturer. Den före detta SD-riksdagsledamoten Thoralf Alfsson har reagerat på detta genom att publicera namn på alla dödsskjutna i gängmiljö de senaste åren, som han menar bekräftar SD:s åsikt och motsäger MP:s analys.

I en debattartikel i Dagens Kalmar hävdade SD Kalmar att organiserad brottslighet främst utförs av personer med utländsk bakgrund. Detta fick stark kritik från lokala MP-representanter, som anser att SD skyller alla problem på invandrarna.

Thoralf Alfsson, som bor i Kalmar, tog upp detta i ett blogginlägg och menar att SD:s påstående är ett faktum baserat på statistik, till skillnad från MP:s analys som fokuserar på samhällsstrukturer.

Alfsson pekar på domar från olika svenska domstolar som stödjer SD:s påståenden, där de dömda för gängrelaterade våldsbrott sällan har svenska namn. Han publicerade även en lista över gängkriminalitetens dödsoffer de senaste åren, där endast en av de 21 dödsskjutna hittills i år är etnisk svensk. Under perioden 2022-2024 tillkommer endast en ytterligare svensk bland de cirka 130 dödsskjutna. En majoritet av dessa har bakgrund utanför västvärlden, ofta med asylrelaterad historia.

Thoralf lyfter också att det har förekommit fall där svenskar oavsiktligt fallit offer för gängvåld som tredje part, när de befunnit sig på platser där skjutningar ägt rum.

Alfsson avslutar sitt blogginlägg med att uppmana Miljöpartiet att räkna hur många Johansson, Karlsson och Svensson som finns på listan över gängkriminalitetens offer och att notera andelen muslimska namn.