Nyheter

Fyra män kopplade till Dödspatrullen reste till Finland för att organisera en omfattande narkotikasmuggling. Denna verksamhet beskrivs som ”exceptionellt organiserad” och genererade vinster på 22 miljoner kronor. Övervakningsbilder visar hur de poserar leende vid sitt lager, men både svensk och finsk polis var dem på spåren. Mohamed Okashe, Hassan Mohammed, Mazen Omer och Mahad Ahmed Ali har nu dömts till långa fängelsestraff.

På juldagskvällen 2022 korsade en lastbil den svensk-finska gränsen mellan Haparanda och Torneå, fylld med cirka 30 kilo amfetamin och 60 kilo hasch. Lastbilen fortsatte sin resa till Tavastehus i södra Finland där varorna togs emot av männen som skulle distribuera dem vidare. En av dem var Mohamed Okashe, 23, som enligt svensk polis är kopplad till Rinkeby-nätverket Dödspatrullen. Han anlände till Helsingfors med flyg på juldagsnatten.

Okashe transporterade narkotikan till en hyrd lägenhet i Helsingfors, men den finska polisen övervakade hans rörelser. Den 5 januari 2023 fångade en övervakningskamera honom och kumpanen Hassan Mohammed, 21, när de bar in narkotikan. De tog senare selfies vid sitt lager, som sedan distribuerades till olika försäljare.

I april 2023 slog polisen till mot ligan, och Helsingfors tingsrätt dömde i fredags de inblandade. Totalt 26 personer från flera länder har ställts inför rätta för att ha smugglat stora mängder narkotika från Sverige till Finland under hösten 2022 och våren 2023. Narkotikan omfattade över 100 kilo marijuana, 100 kilo hasch, 90 kilo amfetamin, 15 kilo kokain, 150 000 ecstasy-tabletter och cirka en miljon Ksalol-tabletter.

Tingsrätten beskrev operationen som ”exceptionellt organiserad”, med flera hyrda lägenheter i huvudstadsregionen och många inblandade från både Finland och Sverige. Fyra av de dömda identifieras som medlemmar av Dödspatrullen, en kriminell grupp från Stockholmsförorten Rinkeby.

Mohamed Okashe döms till tio års fängelse för grovt narkotikabrott. Han spelade en betydande roll i införseln och distributionen av de första sex narkotikapartierna. År 2021 satt han häktad för mord i Hjulsta, men utredningen lades ner. Han har en tatuering med texten ”SK” på handflatan, vilket står för ”Shottaz killer”.

Hassan Mohammed döms också till tio års fängelse för grovt narkotikabrott. Han greps tidigare med en pistol i Rinkeby och dömdes till två och ett halvt års fängelse innan han överlämnades till Finland. Han har tatueringarna ”Guerra a muerte” och ”SK”.

Mazen Omer döms till tio års fängelse för grovt narkotikabrott. Han var inblandad i hanteringen av nästan alla narkotikapartier och har kopplingar till Dödspatrullens ledare. Tidigare begick han ett väpnat rån tillsammans med en annan medlem av Dödspatrullen.

Mahad Ahmed Ali döms till sex års fängelse för grovt narkotikabrott. Hans kortare straff beror på att hans roll ansågs mindre betydande. Han har umgåtts med Mazen Omer och är tidigare dömd för narkotikabrott.

Dödspatrullen bildades 2015 ur en konflikt mellan kriminella ungdomar i Rinkeby. Gruppen har varit inblandad i flera mord och kontraktsmord. Narkotikahantering är deras huvudsakliga inkomstkälla, och verksamheten sträcker sig internationellt, vilket den finska utredningen tydligt visar.

Mohamed Abdulkadir Okashe. Foto: Polisen

Mazen Omer
Foto:Polisen

Mahad Ahmed Ali
Foto: Polisen

Hassan Mohammed
Foto:Polisen