×

Nyheter

Israeliska Knesset röstade under måndagen för att godkänna ett utkast till lagförslag som innebär att Israel avbryter samtliga direkta och indirekta förbindelser med FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar i Mellanöstern, UNRWA. Enligt samma förslag förklaras UNRWA som en terroristorganisation.

Lagförslaget fick stöd av 50 ledamöter, medan tio ledamöter röstade nej. Röstsiffrorna innebär att lagförslaget kommer att återlämnas till utrikes- och försvarsutskottet för överläggning.

I förklaringarna till lagförslaget betonas att medarbetare inom UNRWA avslöjats med att ha varit inblandade i terroristattackerna den 7 oktober förra året, och i den efterföljande offensiven. Lagförslaget menar att UNRWA-anställda var delaktiga i ”mord och massakrer, kidnappning av israeliska medborgare till Gazaremsan och tillhandahållande av fordon och utrustning för offensivens syfte”. UNRWA ska även ha haft anställda som varit medlemmar i Hamas och andra islamistiska, våldsförespråkande organisationer.

”Ovanstående vittnar om den nära relation som finns mellan UNRWA och terroristverksamhet i alla syften, på ett sätt som inte skiljer sig från verksamheten hos organisationer som har förklarats som terroristorganisationer enligt lag. Därför föreslås det att förklara att UNRWA är en terroristorganisation enligt definitionen i Counter-Terrorism Law, 2016.”

Lagförslaget presenterades av knessetledamoten Yulia Malinovsky (Yisrael Beitenu), som till Knesset News motiverar initiativet på följande sätt:

– Vi måste utföra ett kirurgiskt snitt här och avsluta samarbetet. Vi står på FN:s svarta lista i alla fall. All överdriven moral upphörde den 7 oktober. UNRWA är en terroristorganisation, och inte bara i Jerusalem. Den är en femtekolonnare inom staten Israel. Och inte bara kommunala fastighetsskatteförmåner — allt bör tas bort från dem. Det faktum att detta inte har hänt förrän nu, på sju månader — är en skam. Det som händer i dag är ett hederstecken för Knesset och för ledamöterna av Knesset. Att vi lyckades förena oss mellan koalition och opposition – det är en mycket viktig signal till regeringen. Vi gjorde ett fantastiskt jobb tillsammans med alla partners för dessa förslag.

Knessets ledamöter röstade även för ett lagförslag som innebär att UNRWA:s tjänstemän, eller personer som är anställda för UNRWA:s räkning, kommer att förlora den immunitet och de privilegier som de har omfattats av sedan 1947. I omröstningen stödde 63 ledamöter lagförslaget, jämfört med sex som motsatte sig det. Även detta lagförslag kommer nu att återlämnas till utrikes- och försvarsutskottet för vidare överläggning.

I motiveringarna till lagförslaget står det bland annat:

”Med tanke på UNRWA:s inblandning i terroristverksamhet mot staten Israel är det olämpligt att ge byrån och dess arbetare immunitet från åtal i staten Israel”.