Nyheter

Israels sjukvård och räddningstjänst förbereder sig inför ett regelrätt krig med Hezbollah. Man förväntar sig dagliga attacker med 4 000 raketer och tusentals skadade i en konflikt som kan överträffa kriget i Gaza. Nu pågår förberedelserna – även under marken.

Rambam Health Care Campus är norra Israels största sjukhus. I sjukhusets lokaler ovan jord pågår verksamheten som vanligt. Men tre våningar ner, i det underjordiska parkeringsgaraget, pågår förberedelserna för ett regelrätt krig mot Hezbollah: Fyra operationssalar, en förlossningsavdelning och ett dialyscenter står färdiga för att kunna ta över verksamhet om attackerna från Hezbollah eskalerar.

”Världens mest befästa sjukvårdsanläggning”

Inom åtta timmar ska sjukhusets verksamhet kunna bedrivas under jord, i det som beskrivs som ”världens mest befästa sjukvårdsanläggning”. Personalen genomför nu evakueringsövningar och förbereder sig för att kunna ta emot ytterligare tusentals skadade. Israels hälsoministerium har bett Rambam att vara förberett på att öka sin kapacitet med 40 procent om striderna intensifieras.

Sjukhusets underjordiska anläggning byggdes efter det 34 dagar långa kriget mot Hezbollah år 2006. Då slog ett 70-tal missiler ner i närheten av sjukhuset.

Ett krig mot Hezbollah idag beräknas bli mycket mer omfattande. Hezbollah är bättre tränade och tyngre beväpnade än Hamas. De förfogar över en missilarsenal på uppskattningsvis 150 000 projektiler, som bedöms kapabla att slå mot hela Israel.

 – Vi förväntar oss att ha tusentals skadade här. Det är vad vi är redo för, säger sjukhusets direktör, dr Michael Halberthal, till Wall Street Journal.

– Vårt referensscenario är ett krig på minst 60 dagar med mycket kraftfulla missiler som landar runt oss var fjärde minut.

Mycket allvarligare än kriget i Gaza

Hezbollah har attackerat Israel sedan den 8 oktober, det vill säga sedan dagen efter Hamas terrordåd, och man har varit tydlig med att attackerna inte kommer att upphöra förrän den råder vapenvila i Gaza. Tiotusentals civila på båda sidor har fördrivits från sina hem och Israel har hotat med att inleda ett fullskaligt krig för att israeler ska kunna återvända till sina hem.

Om attackerna övergår i ett nytt krig mellan Israel och Hezbollah, räknar den israeliska räddningstjänsten och lokala myndigheter med att omkring 4000 missiler och raketer kan komma att avfyras mot mål i norra Israel. Så kraftfulla angrepp skulle övermanna det israeliska luftförsvaret Iron Dome, och kunna leda till tusentals dödade och mångdubbelt fler skadade. Även viktig infrastruktur skulle slås ut.

Kriget i norr skulle därför bli mycket allvarligare än det som nu förs mot Hamas i Gaza.

 – Vi vet och förväntar oss att det som hände i söder bara är en försmak för vad som kommer att hända i norr, säger Eli Bin, generaldirektör för Magen David Adom (Israels motsvarighet till Röda Korset).

Magen David Adom ansvarar för Israels nationella blodbank, som efter Hamas terrorattacker flyttades till underjordiska lokaler i oktober. Man utrustar nu lokala sjukvårdare i Israels mindre städer, med början i orterna närmast Libanon, för att dessa ska vara redo om striderna eskalerar.