Nyheter

Donald Trumps vicepresidentkandidat har sagt att Storbritannien kommer att bli ett ”islamistiskt land” under en Labour-regering. J.D. Vance skämtade vid en konferens förra veckan att Storbritannien var ”det första verkligt islamistiska landet som fick kärnvapen”.

Vance fällde kommentarerna vid National Conservatism Conference i Washington på onsdagen, skriver The Times.

– Jag pratade med en kompis nyligen. Och vi pratade om att en av de stora farorna i världen, naturligtvis, är kärnvapenspridning… Och jag pratade om vilket land som kommer att bli det första verkligt islamistiska landet att få kärnvapen, och vi trodde att det kanske var Iran, kanske Pakistan redan ska räknas. Och så bestämde vi oss till slut att det kan vara Storbritannien, eftersom Labour precis har tagit över, sa Vance.

Labours Angela Rayner är vice premiärminister och hon kallade uttalandet ”saftigt” när hon gästade Good Morning Britain.

– Jag tycker att han har sagt en del saftiga saker tidigare också. Jag känner inte igen mig i den beskrivningen. Jag är mycket stolt över den valframgång som Labour hade nyligen.

– Vi vann röster på tvärs över alla olika samhällsgrupper över hela landet. Vi är intresserade av att styra på uppdrag av Storbritannien och även att samarbeta med våra internationella allierade. Så jag ser fram emot det mötet om det blir resultatet. Det är upp till det amerikanska folket att bestämma.

– Jag tror att politiska ledare över hela världen har olika åsikter, men vi styr utifrån vårt lands intressen. USA är en viktig allierad för oss. Om det amerikanska folket bestämmer vem som ska bli deras president och vicepresident, då kommer vi att samarbeta med dem… det är politik för vuxna.

Rayner själv filmades under valrörelsen när hon försökte värva muslimska röster. I London, Birmingham och flera andra stora engelska städer är etniska britter redan i minoritet.

Rayner backas upp av toryernas skuggminister, Andrew Bowie, som säger att Vances kommentarer ”faktiskt är ganska stötande”.

– Jag är grundläggande oenig med Labour i många frågor, men jag håller ärligt talat inte med om den uppfattningen. Jag tycker faktiskt att det är ganska stötande mot mina Labour-kollegor.

Onda tungor kan anklaga honom för att skydda sitt eget parti: det konservativa partiet satt i regeringsställning i 14 år och misslyckades med att göra något för att stoppa den explosiva tillväxten av illegala båtmigranter. Samtidigt har den lagliga invandringen exploderat.