Ur flödet/i korthet

Européer är naturligtvis mest intresserade av inrikes angelägenheter och inte så mycket av vad som händer med våra viktigaste allierade. Så låt dem rösta som det passar dem i USA, för vad rör det oss? Allt kommer att fortsätta som tidigare, tror vi, och den enda skillnaden blir att presidenten heter Kamala Harris och inte Joe Biden. Och det är jättebra, för hon är både halvsvart och kvinna.

Det är dock kortsiktigt att betrakta amerikansk politik som perifer – något som bara intresserar amerikaner, samtidigt som vi kan roa oss i smyg.

Har det gått upp för dansk media och därmed allmänheten hur extremt vänsterorienterad och rabiat Demokratiska partiets nya drottning, Kamala Harris, är?

Att hon är för att lösa upp USA:s gränser och låta alla komma in och få stöd av amerikanska skattebetalare? Att hon vill avskaffa polisen, undvika att straffa brottslingar, sätta stopp för all olje- och gasutvinning, förbjuda privatbilar och införa en skatt på 70-80 procent?

Har någon i Europa lagt märke till att hon har jämfört USA:s immigrationsbyrå, ICE, med Ku Klux Klan? Att hon vänder sig till den alltmer inflytelserika antisemitiska flygeln av det demokratiska partiet? Under torsdagen kunde vi se hur de betedde sig i Washington DC med upplopp, bränning av den amerikanska flaggan och nationella monument som klottrades fulla med pro-Hamas budskap.

Det tog 24 timmar innan Kamala Harris kunde samla sig för att säga något om dessa händelser, eftersom hon har insett att hon inte kan vinna presidentvalet utan att krypa för judehatarna. Och för att visa vad hon tycker om Israel avstod hon från att dyka upp när Israels premiärminister Benjamin Netahyahu talade till den amerikanska kongressen i går.

Någon har kallat Kamala Harris för ”nymarxist”. Man måste tvivla på att den svagt begåvade kvinnan har någon aning om vad marxism handlar om. Däremot kan hon med rätta karakteriseras som en anhängare av anarkotyranni – en samhällsform som innebär upplösning av allmän ordning, folkstyre och lag och ordning, och som banar väg för ett tyranni utifrån den interna kollapsen och medborgarnas fasa för den dagliga osäkerheten.

I Europa bör vi påminna oss om att ett USA i internt sönderfall omöjligt kan axla rollen som garant för vår säkerhet, och våra politiker och media, som så innerligt hoppas på Kamala Harris seger, borde fundera på vad de kommer att göra om hon vinner och därmed förvandlar USA till en failed state.