Nyheter

I helgen grep fransk polis minst 45 medlemmar av domedagssekten Extinction Rebellion, som planerade sabotageaktioner mot Paris-OS. Ytterligare en vänsterextremist har gripits för sabotage mot tåglinjer.

Sju sektmedlemmar plockades ner från träden vid den lilla sjön Lac Daumesnil i skogsområdet Bois de Vincennes, på gränsen till Paris. De skulle sabotera ett cykellopp som gick genom skogsområdet på lördagseftermiddagen.

Den detaljerade informationen kommer i en intervju med polisens talesman Alex Ronde på CNEWS.

På terroristlistan

Franska medier rapporterar att tre av de gripna klassas som så kallade fiche S, det vill säga personer som övervakas av säkerhetspolisen på samma sätt som islamister med terroristpotential. En av de gripna är minderårig.

Ett antal andra aktivister greps också av förebyggande skäl, vilket sektens advokat beklagade i ett uttalande. En aviserad aktion på bron Pont des Arts i centrala Paris ställdes in till följd av polisaktionen.

Det rapporterades tidigare i dag att en vänsterextremist arresterats i Oissel, nära Rouen, misstänkt för inblandning i sabotaget mot det statliga järnvägsbolaget SNCF:s höghastighetståglinjer. Det är inte känt om mannen är medlem i Extinction Rebellion.

Omöjligt att övervaka

Mannen hade ”åtkomstnycklar till SNCF:s tekniska lokaler” i sin bil, säger en poliskälla till Le Parisien.

Källan sa att det också fanns en tång, ”en uppsättning universalnycklar” och andra föremål, samt litteratur med länkar till extremvänstern.

– Ett stort antal arbetslag är i tjänst varje natt i SNCF för att underhålla SNCF:s 28 000 kilometer tåglinjer. Det finns många åtkomstnycklar i omlopp både inom SNCF själv och hos underleverantörer. Det är omöjligt att övervaka allt detta, säger säkerhetsexperten Elsa Giordanengo i en intervju.

Förutom att strategiska kopplingsdosor har satts i brand uppger Giordanengo att sabotörerna visste vad de gjorde, genom att kapa mycket specifika kablar i de tekniska ledningar som ligger längs banan.

– Det är strategiska installationer med kablar som man måste känna till väl, de är inte lätt identifierbara för någon, säger hon.

Sabotage på många platser i landet

Gripandet kom i samband med rapporter om att fibernät från flera teleoperatörer i sex områden i Frankrike utsattes för sabotage natten mot söndagen. De avdelningar som drabbades var Bouches-du-Rhône, Aude, Oise, Herault, Meuse och Drome. Paris är inte påverkat, enligt säkerhetskällor.

I kommunen Saint-Orens-de-Gameville utanför Toulouse sprayades ”Nej till OS” på ett vattentorn som hade satts i brand för att slå ut internetantenner, enligt borgmästaren. Tre nätoperatörer drabbades och alla i kommunen tappade internet.

Under helgen fick flera franska och internationella medier ett mystiskt meddelande, undertecknat av ”en oväntad delegation”, som tog på sig ansvaret för handlingarna.

I meddelandet stod det:

– Kallar de det för ett firande? Vi ser det som en hyllning till nationalismen, en gigantisk iscensättning av staters underkuvande av befolkningar.

Meddelandet kritiserade också de olympiska spelen för att vara ”en testplats för polisens hantering av folkmassor”.