Nyheter

Vid en specialmottagning på Södertälje sjukhus erbjuds gravida migrantkvinnor, som inte är bekanta med svensk sjukvård, en personlig barnmorska. Enligt barnmorskan Maria Ström, som arbetar på sjukhuset, har dessa kvinnor ofta fler medicinska komplikationer än genomsnittet.

– Under ett två timmar långt möte får de besöka förlossningsavdelningen, se ett förlossningsrum och ställa frågor. Vi informerar också om deras rättigheter, vilket skapar en helt annan trygghet, säger hon till SVT.

Projektet, som kallas Min barnmorska, planeras att starta i september.

– Vi ser fram emot att kunna erbjuda Min Barnmorska Södertälje till gravida som behöver extra stöd och trygghet. Vårt mål är att börja i september. Teamet av barnmorskor är anställda vid Södertälje sjukhus, där förlossningarna också sker, säger Maja von Hofsten, barnmorska och projektledare för Min Barnmorska Södertälje.

Södertälje sjukhus uppger att projektet främst riktar sig till utlandsfödda kvinnor som inte är bekanta med den svenska förlossningsvården, samt till kvinnor som känner rädsla inför förlossningen. Tidigare har sjukhuset använt så kallade kulturtolksdoulor för att stötta gravida migrantkvinnor.