Ur flödet/i korthet

Avslöjandet av EU-kommissionens försök att pressa X till censur innebär att allt som står mellan oss och totalitära censurplaner är Elon Musk, menar Public-grundaren Michael Shellenberger, som var central i publiceringen av Twitter Files.

Det var i en video sent på lördagen svensk tid som Shellenberger uppmanade publiken att kämpa mot EU-kommissionens och andra myndigheters totalitära tendenser.

Nedan återfinns en svensk transkribering av Shellenbergers videopost:

* * *

Den totalitarism vi varnade för är nu på väg att förverkligas.

I dagarna tvingar EU stora teknikföretag att ägna sig åt massiv hemlig censur. Google och Facebook är tydligen med ombord.

Bland de stora plattformarna är det bara Elon Musks X som gör motstånd.

För några timmar sedan sa Musk: ”Europeiska kommissionen erbjöd oss ​​en olaglig, hemlig affär: Om vi ​​tyst och stilla censurerade yttringar utan att berätta för någon skulle de inte bötfälla oss. De andra plattformarna accepterade den affären. X gjorde det inte.”

Och nu förbereder sig EU för att straffa X med massiva böter – upp till sex procent av den totala globala omsättningen.

Jag kan inte föreställa mig en mer extrem form av utländsk inblandning i våra inre angelägenheter än att utländska regeringar kräver hemlig masscensur av ideologiska och politiska skäl.

Mest skrämmande är den uppenbara direkta inblandningen av statliga underrättelse- och säkerhetstjänster och deras mellanhänder i kravet på censur.

Allt detta sker i samma stund som samma myndigheter, inklusive våra egna, varnar för rysk desinformation genom spamkonton som knappast någon ser.

Låt dig inte luras av det som händer. Regeringar och tidigare underrättelsetjänstemän i Europa, Australien, Israel, Brasilien, Ukraina och andra länder kräver inte bara censur, utan sprider också ofta sin egen desinformation.

EU hävdar till exempel att det finns mer falsk information på X än på andra plattformar och att mer censur minskar detta.

Detta är fel. Endast X har Community Notes-systemet med öppen källkod, vilket möjliggör korrigering av falsk information i realtid. En nyligen genomförd studie i JAMA, Journal of American Medicine, visade att 97,5 procent av Community Notes var helt korrekta, två procent var delvis korrekta och 0,5 procent var felaktiga.

Det är inte perfekt. Jag håller ibland inte med dem själv. Och naturligtvis står vetenskapen aldrig stilla, så det som verkar korrekt idag kanske inte är korrekt i framtiden.

Men X’ Community Notes använder fler yttringar, inte censur, för att ge kontext till kontroversiellt innehåll. Du kan fortfarande hålla med eller inte hålla med om innehållet, även om en Community Note bifogas.

Vad EU vill är att dess expertkommittéer, inte Community Notes, i hemlighet bestämmer vad vi kan läsa och säga på nätet. Detta är oetiskt och grundlagsstridigt.

En annan viktig del av EU:s desinformation är att ”forskare” kommer att få tillgång till X:s interna data, något som Musk avslutade när han köpte Twitter. Men de som vill ha uppgifterna är inte vetenskapsmän. De är censuraktivister och många av dem har djupa kopplingar till regeringar i allmänhet och underrättelsetjänster i synnerhet.

Om EU lyckas censurera X, Facebook, Google och alla andra stora internetplattformar finns det ingen yttrandefrihet längre. Då finns det bara statligt styrda yttringar.

Många oroar sig med rätta för konsekvenserna av att en man, Elon Musk, är allt som står mellan oss och utländska regeringars totalitära censurplaner. Jag är också orolig för det. Vår yttrandefrihet är omistlig. Det är inget som myndigheterna ger oss.

Vi måste slå tillbaka. Även om vi borde vara tacksamma mot Musk för att han står upp mot totalitära regeringar i Europa, Brasilien och Australien, måste vi bygga en medborgarrörelse för att slå tillbaka.

Det finns tre saker du kan göra. För det första kan du dela den här videon för att slå larm. För det andra kan du lägga till din e-postadress till vår lista här så att vi kan involvera dig i framtiden. Och för det tredje, överväg att göra en donation för att bygga upp yttrandefrihetsrörelsen och uppmana kongressen och andra sociala medieföretag att stå upp för yttrandefriheten mot utländsk inblandning.