Kommentarer

Media tror att de har ordet i sin makt, men tar det bokstavligt och tänker bara makt. I verkligheten bör det förstås i bildlig mening: Man har ordet i sin makt så länge man är trogen mot det; så länge man vet att det bara är till låns.

Magin fungerar bara så länge man är medveten om att ordet är något som verkar längs flera axlar: horisontellt och vertikalt. Människor vet intuitivt att ord är långt mer komplicerade fenomen än den smickrande propaganda vi utsätts för idag, dygnet runt.

Därför är det inte så lätt som eliten låtsas tro att omvandla våra samhällen till tyrannier. Befolkningen har fortfarande sina kulturella rötter i en jordmån där ingen äger orden.

Det är denna dimension som slår in när media går i krig mot Trump. De tror att de har den definierande makten eftersom de har många kanaler.

I de nordiska länderna är det extra illa, eftersom media anser att det faktum att de inte utmanats i någon nämnvärd omfattning – förrän nu – gör att de har fritt fram.

Läsarnas intelligens

De glömmer en viktig punkt: Läsarnas intelligens. Mediernas bevakning av Trump och USA är en enda stor förolämpning mot läsarnas intelligens.

Människor med sunt förnuft vet att saker och ting har flera sidor, och det gäller särskilt komplicerade sociala processer. Men media serverar bara banala förenklingar och vulgariteter. Publiken märker att de blir behandlade som barn.

Våra statsministrar pratar ner till folk. De bluffar, döljer, utelämnar och ger goddag-människa-yxskaft-svar, i vetskap om att journalisterna aldrig skulle våga utmana dem.

Utmanaren

Men det gör Trump. Han utmanar. Han ställer de frågor som media inte ställer. Det är därför de hatar honom.

Trump har rört upp så mycket motstånd och uppnått så mycket att han tänjer på gränserna för vad som är möjligt. Ingen trodde att han någonsin skulle kunna komma igen efter den 6 januari och 2020.

Samma fel

När media nu försöker stoppa Trump-flödet gör de samma misstag som förra gången: De tror att ensidig svartmålning kommer att stoppa tåget. De märker inte att de är genomskådade. Efter tre och ett halvt år med Biden går det inte att svartmåla Trump. Media sitter till viss del i ett glashus och de gör påståenden om sådant som väljarna själva har upplevt och därför vet är lögner.

NTB skriver att brottsligheten i USA har minskat. De citerar FBI, som har blivit en korrupt organisation som ingen längre tar på allvar. De låtsas att det som väljarna själva har upplevt inte gäller: Hög inflation, låg tillväxt, höga räntor, dyr energi, kriminalitet, övergrepp mot föräldrar när barnen beviljas könsbyte utan att föräldrarna får veta något och identitetspolitik snarare än meritokrati . Det är den mest arroganta, nedlåtande attityd man kan tänka sig, och det kommer givetvis att utlösa en motreaktion.

Pendeln svänger

Pendeln svänger redan åt andra hållet i USA. De stora företagen och universiteten gör sig av med DEI-personalen.

Valet i år handlar om att amerikaner har fått nog. Biden har fört en så extrem politik att landet inte kommer att tolerera ytterligare fyra år av galenskap.

När Gavin Newsom införde fritt val av könstillhörighet i grundskolor i Kalifornien, utan att föräldrar hade rätt att bli informerade, var det droppen för Elon Musk.

Demokraterna har provocerat fram en reaktion, och den kommer att drabba dem med full kraft den 5 november.

Vi inkluderar några av de mest vansinniga påståenden som NTB återger. Om det du stämplar som ”extremhöger” är sunt förnuft så förlorar du.

För ett antal profiler på den yttre och extrema högern i USA är det inte Secret Service i sig som är problemet – utan kvinnorna i Secret Service. Det så kallade DEIA-programmet, som ska bidra till mer mångfald och jämlikhet i tjänsten, har blivit föremål för omfattande förlöjligande i sociala medier. I synnerhet chefen för Secret Service, Kimberly Cheatle, har blivit häcklad.

– Det borde inte finnas kvinnor i Secret Service, säger högerextrema aktivisten Matt Walsh på X.

Galenskapen får konsekvenser. Om Demokraterna inte vill framtvinga ansvar och sparka inkompetenta anställda kommer den privata sektorn att ta över: Musk flyttar Tesla och X till Texas och ger 45 miljoner dollar i månaden till Trump.

Sovjet light

Anledningen till att det sovjetiska systemet kollapsade var att det var för stort gap mellan liv och lära. Premisserna de byggde på fungerade inte. Kommunisterna insisterade på en verklighet som visade sig bara vara en lögn som upprätthölls med polismakt.

Demokraterna håller på att förvandla USA till något liknande, och denna progressiva utopi hämtar också inspiration från marxismen. Européer får inte veta hur sjukt det är, eftersom vi utsätts för samma typ av hjärntvätt.

Ett kännetecken för kommunismen var användningen av ord – högar av adjektiv hängdes runt halsen på motståndarna i hopp om att de skulle sjunka. Nu är det ytterhöger i olika kombinationer. Media är helt skamlösa. De tror inte att allmänheten reagerar på en svartmålning som saknar motstycke.

Förlorade potensen

Kommunistisk propaganda förlorade sin potens eftersom överdrifterna blev för stora. Orden motsvarade inte de fenomen de beskrev. Detsamma gäller journalisternas skildring av Trump.

De som lever i den verkliga världen vet att Trumps beskrivningar stämmer: Han besöker offren för migrantvåld. Det gör inte Biden. Media nämner inte detta våld. Det faller ändå inte media in att väljarna kommer att reagera över tid. De har uppviglat till hat mot Trump i nio år. På lördagen kom kulan. Folk har hört vad de har hört. De har läst vad de har läst. De behöver ingen som tolkar verkligheten åt dem.

De vet vilka som är hycklare, lögnare, bedragare och svindlare – och vilka som har hetsat till hat.

Gick för långt

När de släppte lös en lönnmördare gick de för långt. Det misslyckade mordförsöket får konsekvenser. Amerikaner kan ta tillbaka sitt land den 5 november.

Det man upptäcker som journalist är att nio år av lögner också satt sina spår hos dem som gjort motstånd. En journalistik som endast är tänkt att indoktrinera och vilseleda sätter sin prägel på samhället och det tar tid att återställa en press som är värd namnet.

Så mycket skada har denna vänstersväng i USA orsakat. Här hemma har vi bara börjat.

En flod av lögner

Sedan följde en lång rad odokumenterade påståenden och osanningar från 78-åringen som återigen siktar på att bli USA:s president:

CNN har i sin granskning visat på minst 20 felaktiga påståenden och kallar talet ”det mest oärliga” som har hållits under det fyra dagar långa landsmötet.

Även brittiska The Guardian har faktagranskat talet och drar slutsatsen att det präglades av ”alarmistiskt språkbruk och falska påståenden”.

CBS News konstaterar bland annat att Trumps påstående att USA:s ekonomi aldrig har varit bättre än när han styrde landet är felaktigt.

Den amerikanska ekonomin växte under 1950- och 60-talen med mellan fyra och åtta procent per år, medan tillväxten under Trump var i genomsnitt 2,5 procent per år.

Efter att Biden tog över har tillväxten enligt Världsbanken i genomsnitt varit 3,4 procent.

Valfusk och häxjakt

Trump upprepade bland annat att det var han, och inte Joe Biden, som faktiskt vann valet 2020, ett påstående som många av hans anhängare fortfarande tror fullt och fast på, och som låg bakom stormningen av kongresshuset i januari 2021.

Han upprepade också påståendet att de många anklagelserna mot honom är grundlösa och resultatet av en politiskt motiverad häxjakt från Demokraternas sida.

Han hävdade vidare att det under hans tid som president rådde fred i världen. Trump upprepade också ett antal felaktiga påståenden om immigration, brottslighet och sina egna prestationer.

Skatt och inflation

Trump hävdade i talet bland annat att det nu är rekordhög inflation i USA, vilket inte stämmer. Inflationen är 3 procent, medan rekordet sattes 1920 och var 23,7 procent.

Han hävdade också att det inte fanns någon inflation i USA när han själv var president, det är också felaktigt. Konsumentprisindex i USA steg med runt 8 procent under Trumps fyra år i Vita huset, visar officiell statistik.

Trump hävdar också att Biden kommer att fyrdubbla skatterna, ett påstående som också tas ur luften. Biden har med rätta aviserat hårdare skatter för de allra rikaste, men har samtidigt lovat att inte höja skatten för de som tjänar mindre än 4,3 miljoner norska kronor om året.

Trump lovar å sin sida att ”omedelbart få slut på den förödande inflationskrisen”, bland annat med hjälp av stora skattesänkningar, och han lovar också att sänka räntorna och priset på bränsle genom att borra efter mer olja.

Brottslighet

Trump hävdade vidare att det har skett en dramatisk ökning av brottsligheten i USA under Biden, men det är inte heller sant.

Statistik från FBI visar att antalet mord minskade med 13 procent förra året, och att nedgången hittills i år har varit ännu större.

Enligt CNN visar statistiken också att det förekommer mindre våldsbrott i USA i dag än när Trump styrde landet. (NTB)