Nyheter

Sedan den 7 oktober förra året har den palestinska myndighetens (PA) utgifter för Pay for slay-programmet ökat med två miljoner dollar varje månad. Programmet kostar idag PA 16,4 miljoner dollar per månad. Pengarna går till fängslade terrorister och deras familjer samt till dödade terroristers, ”martyrers”, släktingar.

Tusentals nya slaktare

I kölvattnet av den 7 oktober har den palestinska myndigheten erkänt tusentals terrorister som berättigade till Pay for slay-hjältar. Höjningen tyder på att PA inte har för avsikt att stoppa Pay for slay-programmet, utan att de tvärtom ser tillfångatagna och dödade terrorister som sitt ekonomiska ansvar.

– Sammantaget erkänner PA nu 9 750 terroristfångar som berättigade till månatliga terroristbelöningar, en ökning från 4 300 sedan den 7 oktober, skriver Palestinian Media Watch

Upp 15 procent

Palestinian Media Watch har beräknat att när utvärderingen av Pay for slay av de 899 som fångats i Gaza under de senaste månaderna är klar, kommer PA:s månatliga utbetalningar att ha ökat från 14,3 miljoner dollar månaden före 7 oktober till 16, 4 miljoner dollar.

PA vill inte riskera att förtroendet för betalningssystemet för mord på judar försvagas. Pengarna kommer regelbundet och tillförlitligt in i böckerna, även om PA är på randen av ekonomisk kollaps.

De norska myndigheterna följer noga

Betalningssystemet finansieras av internationellt ”bistånd”. Det är en av de viktigaste anledningarna till att konservativa i många länder – särskilt västerländska – vill stoppa allt bistånd till palestinierna.

Det totala norska ”humanitära” biståndet till palestinierna var 2023 mer än 1,7 miljarder norska kronor. Bidraget kommer även fortsättningsvis att vara högt under 2024.

– De norska myndigheterna följer noga och är mycket oroade över den pågående situationen i Gaza. Förutom att bidra med humanitära insatser anser de norska myndigheterna att det är viktigt att även annat norskt bistånd till Palestina fortsätter även om det blir krig i regionen, skriver Norad.

Under de senaste 25 åren har det svenska biståndet till Palestina uppgått till 36 miljarder kronor. Även genom delar av detta bistånd finansierar svenska skattebetalare Pay for slay.