Nyheter

Polisen Mats Lindström, bland annat känd för boken ”Spaningsledaren i Rinkeby”, åtalas för flera brott. Detta rapporterar Samnytt.

Lindström åtalas för grovt tjänstefel efter att i januari i år ha misslyckats med att rapportera ett allvarligt narkotikabrott.

”På detta sätt har förundersökning inte inletts och inga utredningsåtgärder vidtagits och inga bevis och beslag säkrats … och åklagare inte kommit att involveras vad gäller överväganden, dokumentation och beslutsfattande kring s.k. interimistisk passivitet”, skriver åklagaren i sin stämningsansökan. Den 58-årige polisinspektören åtalas även för olovligt förfogande och brott mot tystnadsplikten.

”Polisinspektören Mats Lindström har per telefon till annan uppsåtligen röjt uppgift han varit skyldig att hemlighålla”, står det i stämningsansökan.

Utöver Lindström åtalas en kriminaltekniker anställd av Stockholmspolisen också för grovt tjänstefel. Misstankarna mot kriminalteknikern rör felaktigt agerande under en förundersökning.

Åtalet mot Lindström och kriminalteknikern kopplas till ett stort beslag av narkotika, 150 kilo cannabisharts, som hanterades i ett garage i Sala i januari i år.

Ytterligare två personer, en man och en kvinna, båda 28 år, åtalas i samma mål för grovt narkotikabrott relaterat till narkotikan.

Målet hanteras av Västmanlands tingsrätt, då narkotikabeslaget gjordes i Västmanland. Alla fyra åtalade nekar till brott.

Mats Lindström, 58 år, har arbetat som polis i över 20 år och är känd som spaningsledare i Stockholms västra förorter. Han har utrett mord i konflikten mellan Rinkebygängen ”Shottaz” och ”Dödspatrullen”.

Lindström har ofta synts i media, intervjuats av tidningar, medverkat i poddar och tv-studios, och i april i år publicerade han boken ”Spaningsledaren i Rinkeby”.