Nyheter

Med ledande kriminella på väg ut ur fängelse och ökande antal skjutningar, varnar polisen för att sommaren kan innebära en farlig våldscocktail. Barn på sommarlov riskerar att bli lätta byten för gäng som rekryterar för nya våldsdåd, enligt polisen.

”Det är en riskfylld cocktail,” säger Jale Poljarevius, underrättelsechef, till TT.

Under årets första fem månader rapporterades 105 skjutningar i Sverige, vilket är en minskning med 30 procent jämfört med samma period förra året. Men i juni skedde en märkbar ökning med 19 skjutningar under de två första veckorna, och ytterligare 19 sedan dess, enligt Kvartals databas.

”Situationen är fortfarande extremt skör. Vi såg tendenser tidigare i år som sedan avtog, men nu ser vi dem igen. Vi får se om det fortsätter eller avtar,” säger Poljarevius och noterar att våldet historiskt sett ökar under sommaren.

Barn utan skolans skyddsnät och föräldrar som arbetar är särskilt utsatta för gängens rekryteringsförsök.

Kvartal rapporterar att många av de över 150 personer som dömdes med hjälp av bevis från de krypterade chattjänsterna Encrochat, Sky ECC och Anom redan har frigivits eller snart kommer att släppas.

I vissa områden försvann ett stort antal tongivande kriminella samtidigt. När de nu släpps och vill återetablera sig ökar risken för våld, särskilt under sommaren, enligt Poljarevius.

”Några har kommit ut i vår region, vilket är oroväckande.”

I Västsverige har också Encro-dömda frigivits, men där finns ingen omedelbar oro för denna grupp, säger Jens Ahlstrand, underrättelsechef i polisregion Väst. Han förklarar att polisen analyserar varje fall noggrant för att bedöma potentiella konflikter.

I södra Sverige har många domar gällt narkotikabrott snarare än våldsbrott, säger underrättelsechefen Mats Karlsson. Han menar att regionen är bättre förberedd tack vare tidigare erfarenheter.

”Vi hade en god förmåga att följa konflikter och centrala individer redan innan Encrochat.”

I region Syd märker polisen att kriminellas semesterplaner påverkar våldsnivån. Många med ursprung i andra länder reser dit över sommaren, vilket ofta leder till ett lugnare läge i utsatta områden. När de stannar i Sverige kan situationen bli mer turbulent.