Ur flödet/i korthet

Tidigare har rabbin Moshe Sebbag från Synagogue de la Victoire i Paris slagit an en försiktigt optimistisk ton med hopp om att den franska judendomen kommer att överleva trots ett förändrat samhälle och växande antisemitism, men i ett nyligen genomfört samtal med Jerusalem Post hade tonen förändrats:

– Det är tydligt att det inte finns någon framtid för judar i Frankrike. Jag uppmuntrar alla unga att åka till Israel eller ett annat, säkrare land.

Fransk historia är vår historia

Judiska invandrare kom till Frankrike efter andra världskriget, inhyste sina familjer i enrumslägenheter och assimilerade fransk kultur. De lärde sig språket, ”gemenskapsandan” och det franska köket.

– Varje land har sin egen historia. Det är en del av dess identitet. I det ögonblick du känner dig som en del av ett lands historia är det inte längre ett annat lands historia, då är det ditt lands historia. Efter generationer känner sig franska judar väldigt franska. Invandrare från andra länder har kommit hit för att söka ett bättre liv, men alla integreras inte lika bra som judarna, säger Sebbag.

Pensionsåldern måste höjas

Frankrike är ett sekulärt samhälle där till exempel religiösa symboler inte bärs i vissa offentliga sammanhang. Många muslimer har vägrat att anpassa sig till de sekulära aspekterna av det franska samhället.

De problem massinvandringen och den misslyckade integrationen har skapat har mött olika reaktioner från olika delar av det franska samhället.

Enligt Sebbag finns det hos ena sidan en rädsla för att förlora fransk kultur och en vilja att strypa invandringen, medan den andra sidan vill hjälpa invandrarna med orimliga sociala förmåner och sätta dem i en särställning som ”utsatta offer”. För att uppnå det senare måste den franska befolkningen beskattas hårdare och arbeta längre.

Försvarar 7 oktober

Marine Le Pen fokuserar på att skydda fransk identitet och kultur. Högern stöder Israels rätt att försvara sig medan vänstern till stor del har försvarat massakern den 7 oktober.

Vänstern har underlättat och anammat pro-palestinska, antisemitiska protester och aktivism, som har sammanfallit med och byggt på en dramatisk ökning av antisemitismen.

– Många Ashkenazi-judiska familjer som varit här sedan före andra världskriget kunde inte tänka sig att rösta på Rassemblement National på grund av grundaren Jean-Marie Le Pens förmodade antisemitism, men på senare tid är det vänstern som har stått för antisemitismen.

Vet inte vem som hatar dem mest

Judiska organisationer uppmanar franska judar att rösta på mittenpartiet som har stött Israel. Problemet är att även under deras ledare har antisemitismen bara ökat.

– Judarna lämnas i mitten för att de inte har en aning om vem som hatar dem mest, säger Sebbag.