×

Nyheter

Islamkritikern Salwan Momika får nytt uppehållstillstånd.Enligt Migrationsverket riskerar han att utsättas för tortyr om han skickas tillbaka till hemlandet Irak.

– Det finns ingen annan i Sverige som förtjänar asyl och skydd som jag”, skriver Momika i ett mejl.

Salwan Momika blev känd för att ha stått i centrum för koranbränningarna förra året.

Mitt under Sveriges Nato-process tände Salwan Momika på flera koraner som en protest mot islam. Dessa manifestationer skapade en diplomatisk kris för Sverige, vilket tvingade regeringen att föra dialog och förklara den svenska lagstiftningen kring yttrandefrihet för flera muslimska länder.

I maj i år fick Salwan Momika, som har irakiskt ursprung, ett förnyat tidsbegränsat uppehållstillstånd i Sverige, enligt Jesper Tengroth, presschef på Migrationsverket.

– Han riskerar att utsättas för tortyr och omänsklig behandling om han återvänder till Irak, säger Tengroth.

En uppfattning som Salwan Momika själv delar.

– Kanske är jag den enda riktiga flyktingen i Sverige eller Europa som behöver stöd, skriver han i ett mejl.

– Jag är tacksam för Sverige och älskar Sverige och dess folk, trots den rättsliga förföljelsen. Jag har blivit utsatt för detta i Sverige sedan jag demonstrerade och uttryckte min åsikt. Även de svenska domstolarna behandlade mig orättvist i flera fall, särskilt i asylärendet, skriver han.

Migrationsverket beslutade den 30 maj i år om ett nytt uppehållstillstånd för Salwan Momika som gäller i ett år, varefter hans fall ska omprövas.

Momika ser de svenska myndigheternas processer som ett försök att tvinga honom att lämna landet.