Nyheter

Imorgon kommer det hållas en omröstning om Ursula von der Leyen får fortsätta som ordförande för EU-kommissionen. Med anledning av detta höll Sverigedemokraterna, Sannfinländarna och Danmarksdemokraternas delegationer håller en gemensam pressbriefing om valet av kommissionsordförande.

SDs Charlie Weimers säger att det har försökt att nå Ursula von der Leyen, att man sträckt ut en hand. Men det är är tydligt, säger Charlie Weimers att Ursula von der Leyen hellre samarbetar med vänstern. Trots att det nu går högerkonservativa vindar genom Europa.

Ni har beslutat er för att rösta nej till von der Leyen. Varför gör ni det?

– Leyen har fem år bakom sig med ett växande EU, en växande byråkrati, nya uppdaterade lagar och hon har en klimatpakt som kommer kosta skjortan för vanligt folk. Hon vill bland annat förbjuda förbränningsmotorer. Vi kan inte rösta ja till en kandidat som väljer att förhandla med vänstern. När hon hade kunnat använda en högermajoritet i Europaparlamentet.

Under presskonferensen sa du att ni sträckt ut en hand till von der Leyen.Varför vill hon inte ta den?

– Ja, vi är ju beredda att vara konstruktiva från den konservativa gruppen. Men hon är
helt enkelt är rädd för den socialdemokratiska och liberala gruppens hot att inte rösta på henne om hon sätter sig ner och förhandlar med oss. Hon följer hellre deras politik än att vara kristdemokrat, hon har blivit en socialdemokrat.

I Sverige så pratas det nu om att hela klimatetsamarbetet och klimatarbetet går åt skogen. Om inte hon får fortsatt förtroende som ordförande tror du att EU kommer att gå ännu hårdare in i miljö och klimatarbetet? nu?

– Problemet är ju att de svenska jobben och att den svenska skogen går åt skogen om detta rullar på och får fortsätta. Jag tror att med en annan kandidat från den borgerliga gruppen EPP, så kan det bli en person som inte har ett arv att förvalta. Vi har haft fem dåliga år och det är dags att börja om på nytt. Av de senaste fem åren som gått så kan man ta en kritisk titt på en klimatpolitiken exempelvis. Man har strösslat pengar över sol och vind men diskriminerar kärnkraft som gör att företag flyttar ut ur Europa och bedriver produktionen någon annanstans, vilket är dåligt för jobben, ekonomin och  klimatet.

Är Sverige ett steg närmare ett Swexit?

– Jag tror personligen att det som kommer att bli början till slutet för Europeiska unionen är euron. Men jag tror att om den här politiken fortsätter och räkningen att komma
till svenska folket inom några år. Då kommer det leda till en allt mer EU kritisk opinion.