Ur flödet/i korthet

”Grova brottslingar ska sitta inne, gärna länge. Men om unga och småkriminella döms till fotboja i stället för cell blir resultatet färre återfall i brott,” skriver Dagens Nyheter på ledarplats. Rubriken antar jag ska vara en smårolig blinkning till Hasse & Tage: ”Släpp fångarna loss – det är fullt”.

Ledarskribenten har, i alla fall inledningsvis, en poäng när det konstateras att gängbrottsligheten får Sverige att likna USA. Men redan efter några meningar spårar texten ur och det blir tydligt att ledarskribentens problem ingalunda är det dramatiskt ökande och allt grövre våldet. Nej då. Det riktigt problematiska anses vara att allt fler kriminella hamnar i fängelse.

”’Om prognosen (för antalet intagna) slår in kommer i Europa endast Turkiet kunna jämföra sig med Sverige när det gäller andel av befolkningen i fängelse’, skrev sociologen Susanne Alm och kriminologen Felipe Estrada på DN Debatt i maj.

Effekterna är välkända men blir bara mer alarmerande. Sveriges Radio berättade nyligen att intagna på fängelset Hall numera alltid delar rum – och att våld och hot mot de anställda blir vanligare som följd. Expressen konstaterar att det i fjol rapporterades 3 687 incidenter om hot och våld mellan fångar och mot personal. Det är en ökning med 15 procent sedan 2022.

Situationen är ohållbar. Inte i första hand för att det är synd om de intagna utan för att rehabiliteringen försvåras och risken för återfall, som drabbar oskyldiga, därmed blir större. Dessutom ökar pressen på och riskerna för Kriminalvårdens personal.”

Ja. Situationen är ohållbar, och att vänstervriden media över huvud taget erkänner det får betraktas som ett bevis på att det ”förebyggande arbete mot kriminalitet” som Sverige har ägnat sig åt under generationer faktiskt inte fungerar. Generösa regler för uppehållstillstånd och medborgarskap, icke-existerande krav på integration och generösa bidragssystem har möjliggjort framväxten av de parallella samhällen som präglas av religiös extremism och extremt våld. Ett halvt sekel av Hasse & Tage-politik har lett oss hit, till överfulla fängelser.

Så hur löser vi problemet?

I det läget föreslår Dagens Nyheter att man faktiskt inte ska låsa in unga kriminella alls, utan istället förse dem med fotboja – som enligt DN minsann inte är någon ”mjukglassbehandling” eftersom den kan (!) betyda ”utegångsförbud, krav på nykterhet och drogfrihet samt frekventa kontroller”, vilket tydligen betraktas som fruktansvärda krav på en ung kriminell.

Låt mig kontra med ett eget förslag, som innebär en lösning som vid en första anblick kan falla DN:s agendasättande journalistik än mer i smaken: Kasta inte bort pengar på fotbojor. Låt de unga förnedringsrånarna, kontraktsmördarna och dynamitarderna gå helt fria. Släpp dem.

Det ironiska är ju att Dagens Nyheter har helt rätt i sin rubriksättning: ”Släpp fångarna loss – det är fullt”. Men det är inte bara de svenska fängelserna som är fulla. Hela Sverige är fullt, både av människor och av kriminella, och anledningen till det stavas ”massinvandring”. Och de flesta förstår att man inte kan lösa ett problem om man inte angriper dess rötter.

Så släpp gärna fångarna loss – men först efter det att vi har berövat dem deras svenska medborgarskap (jodå, det går!) och transporterat dem tillbaka till deras ursprungliga hemländer. Där kan vi släppa fångarna loss, och det kommer att ha en långt mer avskräckande effekt än någon fotboja.