Nyheter

Europa måste vara beredd på ett decennium av krig i Ukraina, varnar Natos avgående generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Till BBC sa Stoltenberg att ”paradoxen” med kriget i Ukraina är att ju längre den västliga militäralliansen förbinder sig att utkämpa kriget, desto snabbare kommer en lösning att nås.

Stoltenberg ber de europeiska Nato-medlemmarna att öka sina åtaganden, av rädsla för att USA:s stöd kan minska eller till och med stoppas om Donald Trump vinner en andra mandatperiod som USA:s president vid valet i november.

På frågan om Natos allierade måste vara beredda på att konflikten i Ukraina kommer att pågå i mer än tio år, svarade Stoltenberg med ett ”ja”.

– Men huvudbudskapet är att ju starkare stödet för Ukraina är, och ju längre tid vi är villiga att engagera oss, desto snabbare kan det här kriget ta slut.

– Det paradoxala är att president Putin nu tror att han kan vänta ut oss. Så därför fortsätter kriget.

– När vi kommunicerar väldigt tydligt att vi är här på lång sikt, att vi har ett starkt och bestående stöd för Ukraina, då har vi förutsättningar för en lösning där Ukraina kan vinna som en suverän och självständig stat.

Därmed upprepar Stoltenberg sitt budskap att det är genom vapen som freden kan vinnas.

Nato har nyligen meddelat att en ledningsenhet för att samordna stödet till Ukraina kommer att vara operativ i Tyskland från september.

– Detta kommer att ge mer förutsägbarhet, ansvarighet och stöd, och det kommer också att visa vårt fortsatta engagemang för att stödja Ukraina, sa Stoltenberg.

– Det är dags att stå upp för frihet och demokrati, och platsen är Ukraina.

Men Trumps val av J.D. Vance som hans vicepresidentkandidat väcker oro bland dem som vill fortsätta kriget i Ukraina. Vance är kritisk till att USA stöder Ukraina med miljarder dollar i vapenstöd och vill att USA istället fokuserar på Östasien och hotet från Kina. Vance har tidigare sagt:

– Jag bryr mig egentligen inte om vad som händer med Ukraina på ett eller annat sätt.

Samtidigt säger Tyskland att man nu kommer att halvera sitt stöd till Ukraina nästa år, från 6,7 miljarder till 3,4 miljarder Euro. Men genom att frysa ryska medel förväntas det att G7-länderna fortfarande kan ge betydande stöd till Kiev.

Stoltenberg är övertygad om att USA skulle stanna kvar i alliansen eftersom ”det ligger i USA:s säkerhetsintresse att ha ett starkt Nato”.

Det finns också ”starkt partiöverskridande stöd för Nato i USA, både i kongressen, men också i opinionsundersökningar”, hävdade han.

– Nato är den mest framgångsrika alliansen i historien eftersom vi, trots våra olikheter, alltid har kunnat stå tillsammans för våra kärnvärden: att skydda och försvara varandra, säger Stoltenberg.

Det finns dock ett antal kritiker som menar att Nato har tappat sina tydliga riktlinjer efter att det kalla kriget upphörde vid Sovjetunionens kollaps.

Det finns i alla fall en uppenbar rädsla både bland EU-länderna och i Ukraina att situationen kan bli svårare om Trump med stöd av Vance vinner valet i november, vilket opinionsmätningarna tyder på.

– Valet av Vance är en tydlig signal till oss, säger den ukrainska förtroendevalda Inna Sovsun från det liberala partiet Holos till Financial Times.

President Volodymyr Zelenskyy sa på måndagen att han inte är orolig över att bli pressad till förhandlingar som Ukraina inte vill ha. Han fruktar tydligen inte ytterligare en omgång med Trump i Vita huset, trots spekulationer om att en mer Rysslandsvänlig politik kan vara på väg.

– J.D. Vance kan beskrivas som en aggressiv attackhund som är extremt lojal mot Trump. I frågor om Nato och stöd till Ukraina har han gått längre än Trump själv, säger Björn Ottosson. Han är USA-expert vid Total Defence Research Institute i Sverige. (NTB-AFP-TT)

USA har bidragit med det överlägset största stödet, både ekonomiskt och militärt, till Ukraina. Men Vance är mer bekymrad över Kina och USA:s gräns i söder.

– Vance menar att stödet till Nato och Ukraina är störande inslag som tar fokus från Kina, säger Ottosson.

Vance markerar ett avstånd från de delar av det republikanska partiet som fortfarande vill ha amerikanskt engagemang i Nato och Ukraina, anser Ottosson.

– Det är America first som gäller. Valet av Vance bekräftar att denna slogan kommer att leva vidare även efter Trump, säger han.