Ur flödet/i korthet

Storbritanniens utrikesminister David Lammy har ett Trump-problem. Han har gjort flera elaka kommentarer om Trump, och det kan skapa friktion om Trump vinner valet till Storbritanniens närmaste allierade.

Dessutom verkar Lammy inte särskilt intelligent, skriver den brittiske författaren och journalisten Douglas Murray i  The Spectator. Han börjar med att betona att det inte precis saknas personer som har refererat till Trump som Hitler, nazist eller nynazist. VG tryckte trots allt en förstasida där Trump visades med Hitler-mustasch.

Efter mordförsöket mot Trump i lördags befinner sig de som var för den här typen av saker i en prekär situation, skriver Murray. De kan trots allt inte stödja ett mordförsök på en presidentkandidat. De måste därför antingen säga att de inte menade vad de sa, eller göra uttalanden som liknar följande: ”Han är fortfarande Hitler, men jag är glad att han inte blev dödad.”

Utrikesminister Lammy är en av dem som har talat om Trump på mycket negativa sätt.

Under Trumps första år som president kallade Lammy honom ”en rasistisk sympatisör för Ku Klux Klan och nazisterna”.

När Trump besökte Storbritannien året därpå (2018) beskrev Lammy i Time Trump som ”en kvinnofientlig, nynazistisk sympatiserande sociopat”. Han sa också att Trump representerade ”ett djupt hot mot den internationella ordningen”, och beskrev honom som en ”tyrann i tupé”. Han skröt också om att han skulle delta i anti-Trump-demonstrationer under besöket.

Men nu är Lammy inte längre en vanlig demonstrant, han är den brittiske utrikesministern. Frågan är om han kan lyckas bygga upp en bra relation med Storbritanniens närmaste allierade efter alla dessa uttalanden om Trump, om denne vinner valet i november.

Lammy gav sig inte. Under 2019 klagade Trump över hur illa han hade blivit behandlad som president. Inte så konstigt, efter upprepade riksrättsfall och falska påståenden om Rysslands maskopi. Lammy kallade då Trump för en snöflinga, som borde sluta gnälla sedan fyra presidenter i USA hade dödats.

”Four US presidents have been assassinated snowflake.”

Detta klingar inte särskilt bra idag, eftersom Trump den 13 juli var millimeter från att bli nummer fem i den raden.

Lammy kanske hoppas att Trump inte har märkt det och inte bryr sig om vad någon kan ha sagt om honom. Men även om Trump har förmågan att förlåta, kommer detta vanligtvis först efter en omgång av förödmjukande ursäkter. Och det är här Lammy kommer att hamna i ett politiskt hörn – som så många av Trumps motståndare har.

Inte bland de smartaste?

Är det möjligt att Lammy inte är särskilt intelligent? Murray ger några exempel som indikerar just detta.

Som när han deltog i Celebrity Mastermind för några år sedan, och svarade att det var Marie Antoinette som fick Nobelpriset i fysik 1903 för sitt arbete med strålning. För ordningens skull: Marie Antoinette var drottning av Frankrike under franska revolutionen, och hon och hennes man Ludvig XVI halshöggs 1793. Marie Curie vann Nobelpriset i fysik 1903 och följde upp det genom att vinna Nobelpriset i kemi i 1911.

Det var nästan ännu värre när han fick frågan vem som tog över tronen efter Henrik VIII, och lyckades svara Henrik VII. Lammy räknar därför baklänges.

Lammy är kanske en av de enda män på jorden som skulle kunna ha nytta av att lyssna på en av Kamala Harris förklaringar om tidens natur och i vilken riktning den flyter.

Det korrekta svaret är för övrigt att tre av Henriks barn följde honom i ordning: Först Edward VI, sedan Mary I (känd som Bloody Mary) och sedan Elizabeth I. Henry VII var far till Henry VIII.

Retoriken mot Trump kan ha orsakat mordet, skriver Murray.

Så sent som på lördagsmorgonen (före mordet) förklarade Demokraterna och deras anhängare i amerikanska medier att Trump var ett existentiellt hot mot den amerikanska demokratin.

Och om man kallar någon Hitler i flera år och insisterar på att demokratin är på väg att utplånas, då är det naturligt att någon tar en på ordet och agerar därefter.

Crooks lyssnade knappt på Lammy och visste knappt vem han var. Men han lyssnade på någon, och Trump – och hans anhängare – kommer ihåg det.

Kanske är det inte den typen av människor man vill ha i sin laguppställning.