Nyheter

Delche Atanasov

Delche Atanasov

En man i Södertälje har dömts av tingsrätten för att ha dödat sin nioårige son i familjens hem. Han ska genomgå rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning som påföljd.

Tingsrätten har fastställt att mannen med avsikt strypt sonen, vilket har orsakat barnet stort lidande. Beslutet grundas på mannens egna erkännande och en omfattande utredning, inklusive vittnesmål och skriftlig bevisning.

Stor ansträngning har lagts på att utreda mannens motiv. Det har inte funnits några familjekonflikter och mannen har inte kunnat ge någon logisk förklaring till sitt handlande. Händelsen framstår som oförklarlig och måste förstås utifrån mannens psykiska tillstånd.

Enligt Rättsmedicinalverkets rättspsykiatriska utlåtande begick mannen brottet under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Denna bedömning har även bekräftats av Socialstyrelsens rättsliga råd. Tingsrätten har övervägt om det finns särskilda skäl att döma mannen till fängelse, men funnit att sådana skäl saknas. Därför bestäms påföljden till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Mannen kommer att hållas kvar i häkte och har gått med på att betala det yrkade skadeståndet till pojkens mor. Domstolens beslut var enhälligt.

I domen så går det att läsa:

Endast Delche Atanasov har kunnat berätta om själva händelsen. Hans berättelse bildar alltså utgångspunkt för tingsrättens bedömning.

Delche Atanasov har lämnat en detaljerad redogörelse för hur han dödat Daniel Atanasov. Sammanfattningsvis har han berättat följande. Ljupka Atanasova väckte honom i samband med att hon skulle gå till jobbet. Han gick då och lade sig bredvid sonen, som fortfarande sov. Han hade sedan en tid haft hemliga tankar på att döda Daniel.

Han kan inte förklara varför eller närmare om hur dessa tankar gestaltade sig. Han hade även förberett sig genom att lägga fram en kniv, som han eventuellt skulle använda. Han hörde hur Ljupka Atanasova lämnade lägenheten. Efter cirka 15 minuter tog han ett grepp om Daniels hals med handen och tryckte hårt i syfte att döda honom. Efter en stund lyfte han upp sonen för att få greppet mera effektivt. De stod upp. Han ändrade greppet så att han pressade med underarmarna mot Daniels hals. Han drog honom ut i hallen.

Denne gjorde motstånd genom att vifta med händerna och sparka med benen. Vid ett tillfälle tappade han greppet. Daniel talade till honom och frågade vad som hade hänt och varför han gjorde så. Han svarade ”jag ska döda dig”. Han tog nytt grepp om halsen och höll i cirka 15 minuter. Han försökte trycka hårdare och hårdare. Han vet inte vad han tänkte annat än att han skulle fullfölja det som han hade påbörjat.

Till slut orkade han inte hålla greppet längre och lät sonens kropp glida ned på golvet. Han släppte endast på grund av att han inte orkade längre. Daniel var då livlös och saknade puls. Det var tydligt att han var död. Han (Delche Atanasov) gick runt i lägenheten en stund. Efter ett tag ringde han 114 14 för att anmäla att han begått ett mord och för att polisen skulle gripa honom. Växeltelefonisten uppmanade honom att ge hjärtmassage i väntan på ambulans, vilket han gjorde.

Däremot gav han inte konstgjord andning eftersom han inte ville rädda Daniel. När han hörde sirener öppnade han lägenhetsdörren och gick ut i trapphuset för att möta polisen.

– Det är en stor tragedi och brottet motsvarar livstids fängelse i straffvärde, säger chefsrådmannen Claes Söderqvist. – Men med hänsyn till mannens psykiska tillstånd har tingsrätten kommit fram till att rättspsykiatrisk vård är den lämpliga påföljden i detta fall.