Nyheter

Det blir allt svårare för svenska familjer i ett våldshärjat samhälle att hitta säkra platser att bo på, där de kan undkomma bomber, gängskjutningar, gruppvåldtäkter och förnedrande rån.

Stadsdelen Farsta i Stockholm drabbades av två bomber på bara två dagar i mars 2024. Birgit Sjögren, en lokal kvinna som tidningen Aftonbladet pratat med, kommenterade uppgivet att ”Det spelar ingen roll vart vi flyttar, Sverige har blivit hemmet av brottslingar”.

En del svenskar väljer därför att flytta och lämna landet helt.

Ögruppen Åland i Östersjön tillhör Finland, men har en betydande autonomi och är huvudsakligen svenskspråkig. Allt fler svenska barnfamiljer söker sig nu dit, i hopp om en bombfri uppväxt för sina barn. Det rapporterar Mats Dagerlind på Samnytt.

Statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) bekräftar att det fortfarande ganska etniskt homogena Åland har en betydligt lägre brottslighet än många kommuner i Sverige. Brå för en hypotes om att den stora skillnaden i brottslighet kontra säkerhet beror på Ålands brist på storstäder, där brottsligheten ofta är koncentrerad.

Annika Hambrudd, kultur- och utbildningsminister i Ålands regering, har en lite annorlunda förklaring. Enligt henne är det inte vilket brott som helst som gör att svenskarna kommer till öarna.

– ​​Vi har inga explosioner eller liknande på Åland, säger hon till SVT. Hambrudd förstår att många svenskar kommer till Åland från Sverige ”där de känner att säkerheten inte är lika stabil”.

Andelen svenskar som andel av Ålands befolkning ökar. Drygt var tionde medborgare är nu född i Sverige. När svensk TV frågar svenskar som har flyttat dit är svaret ofta att säkerheten är den viktigaste bakomliggande orsaken. Varje år flyttar mellan 300 och 400 svenskar från det osäkra Sverige till det fortfarande relativt trygga Åland.

Lokala fastighetsmäklare rapporterar att de märker ett mycket större intresse från svenskarna än tidigare.

– ​​Ja, det är ganska uppenbart. Det är mest barnfamiljer som söker trygghet och närhet, säger fastighetskonsulten Markus Fellman till SVT.

Svensk statlig TV har träffat familjen Lundgren som flyttat till Åland från det allt mer ”utsatta” Upplands Väsby norr om Stockholm. De ville inte bli nästa nummer i brottsstatistiken, och flyttade innan deras barn drabbades av våldet.

– ​​Även om vi själva inte var utsatta för någonting fanns det alltid en känsla av oro. Den oron finns inte här, säger Linda Lundgren.

SVT har även besökt familjen Johansson. De lämnade Sverige och flyttade till Åland under asylkaoset 2015. I efterhand anser de att de fattat rätt beslut.

– ​​Medan vi har bott på Åland har det bara eskalerat i Sverige. Här är jag aldrig rädd för att gå runt ensam på kvällen, i mörkret, i en park. Inte ens i Mariehamn, säger Victoria Johansson.

Nästan var tredje ålänning har svensk eller finsk bakgrund. Medan medans andelen finländare har minskat något de senaste åren har andelen svenskar ökat markant under de senaste 20 åren.

Det finns alltså invandrare på Åland, men de har till stor del nordisk, baltisk eller annan europeisk bakgrund. Drygt 100 personer – mindre än en halv procent – ​​har arabisk bakgrund.

Mats Dagerlind på Samnytt påpekar att hälften av alla utomnordiska invandrare kommer från ett EU-land med judisk-kristen bakgrund. Detta står i skarp kontrast till Sverige där den icke-västerliga och muslimska invandringen är mycket stor. Åland är därför fritt från gängkriminalitet, och från svårhanterliga kulturkrockar.