Kommentarer

Vad har invånarna på Mallorca, Ibiza och Kanarieöarna, i Barcelona, Marbella och Malaga gemensamt? Jo, de protesterar mot turismen, turisterna och utlänningar som köper semesterboenden.

Turisterna beskylls bland annat för att driva upp fastighetspriserna och orsaka bostadsbrist, miljöförstöring, trafikstockningar, överbelastning av sjukvården och problem med avfallshanteringen. Dessutom anses turisterna vara allmänt störande när de skrålar och beter sig, och saknar respekt både för den lokala kulturen och för de redan bofasta. På Mallorca höjs kraven på att man måste ha bott på ön i mer än fem år för att få köpa en bostad.

Magasinet Vagabonds skribent uttrycker sin förståelse för protesterna, där plakatens budskap exempelvis kan lyda: ”Kanarieöarna är utsålt!” eller ”Mallorca är inte till salu”. Expressen meddelar att mallorkinerna känner sig ”utnyttjade” samt att borgmästaren i Barcelona vill agera mot uthyrningslägenheter eftersom turisternas närvaro gör det svårare för lokala ungdomar att få bostäder. SVT Nyheter rapporterar om hur priserna på bostäder har skenat när alltfler utlänningar ger sig in på bostadsmarknaden:

”Demonstranter pekar på att semesterbostäder driver upp bostadspriserna så att lokalbefolkning inte har råd att bo kvar. Demonstranterna protesterar också mot att massturismen orsakar överbelastad infrastruktur, ekonomisk ojämlikhet, miljöskador och förändringar i den lokala kulturen.”

Reportern frågar retoriskt: ”Har vi förstört Mallorca?

Tydligen går det alldeles utmärkt för svensk media att känna medlidande med spanjorer och italienare som får se sin vardag påverkas negativt av tillströmmande utlänningar.

Nog är det väl ändå märkligt?

För hur hade reaktionerna sett ut om demonstranter i Stockholm, Grebbestad, Visby, Båstad, Leksand eller på Österlen hade marscherat med plakat med texten: ”Sverige är utsålt!”? Om det var svenskar som kände sig utnyttjade och därför protesterade mot att människor från andra länder kommer till Sverige och orsakar bostadsbrist, överbelastning av sjukvården och problem med avfallshanteringen? Mot att svenska ungdomar får bo hemma när lediga lägenheter strösslas över invandrare? Mot att svenskar blir minoritet i sitt eget land? Eller mot att alltför många från länder långt borta saknar respekt för den lokala kulturen och för de etniska svenskarna? Hade reportern då ställt frågan om invandrarna ”har förstört Sverige”?

Nej. Självklart inte. Då hade förståelsen uteblivit, och istället hade media svämmat över av massiva beskyllningar om främlingsfientlighet, rasism, intolerans, polarisering, exkludering och fascism. Ty endast andra länders befolkningar får värna sina rättigheter och endast andra nationer får värna sin kultur.

Men medias dubbelmoral förändrar ingenting. Svenskarna vet att samma problem som drabbar de spanska turistorterna, också drabbar Sverige. Med några viktiga skillnader: I Sverige varar turistsäsongen 365 dagar om året, besökarna åker inte hem (annat än på semester till samma länder de påstår sig ha flytt ifrån) och besökarna ska dessutom försörjas av lokalbefolkningen.

Den enda trösten för många skattebetalande svenskar är semestern, när man efter ett (eller flera) års slit och sparande i bästa fall kan lämna dårhuset Sverige bakom sig och istället njuta av några veckors relativ normalitet i Sydeuropa. Men nu är det snart slut med det också, det enda som media behöver göra är att komplettera flygskammen med en klädsam turistskam.

Svenskar måste självklart hindras från att orsaka oönskade effekter för andra länders befolkningar – och lika självklart måste svenskar hindras från protestera mot att andra länders befolkningar orsakar oönskade effekter i vårt eget land. Det vet svensken. Alltså kommer inga svenska protester att äga rum.

Men när allt kommer omkring skulle sådana protester inte avslöja något nytt. Alla vet redan hur det är:

Sverige är utsålt.