Nyheter

Sverige har anslutit sig till en koalition av tolv länder för att gemensamt stödja Ukrainas försvarsmakt med obemannade flygfarkoster, så kallade drönare. Samarbetet inkluderar även möjligheten till utbildning i drönarsystemen.

Den 10 juli undertecknade försvarsminister Pål Jonson överenskommelsen för Sveriges del under Natotoppmötet i Washington.

– Drönare spelar en avgörande roll i det moderna kriget. De är viktiga för att Ukraina ska kunna avvärja ryska attacker och för att samla in underrättelser på slagfältet. Genom koalitionen för drönare ska vi, tillsammans med andra länder, stödja Ukraina med inköp och utbildning av drönarpiloter. Sveriges deltagande bidrar dessutom med värdefulla erfarenheter och kompetens till utvecklingen av den svenska försvarsförmågan på detta område, säger Pål Jonson.

Förutom Sverige ingår Australien, Danmark, Estland, Kanada, Lettland, Litauen, Nederländerna, Polen, Storbritannien och Tyskland i koalitionen, som leds gemensamt av Lettland och Storbritannien.

Tidigare har Sverige donerat 10 miljoner euro till Ukraina för inköp av drönare.