Nyheter

Tio personer uppges ha dödats och 19 ha skadats under en intensiv raketattack mot den drusiska staden Majdal Shams i norra Israel. De flesta offren uppges vara barn och unga mellan tio och 20 år. Av de skadade ska flera ha livshotande skador och dödstalet förväntas stiga. Detta enligt tidningen Haaretz, som kallar attacken ”den dödligaste incidenten i norra Israel sedan 7 oktober”.

Klockan var strax efter 18 på lördagskvällen när en raket avfyrad från Libanon träffade en fotbollsplan nära en lekplats.

– Vi anlände till fotbollsplanen och såg förstörelse och föremål som brann. Offren låg på gräset och scenerna var svåra. Vi började genast triagera de skadade. Några av de skadade fördes till lokala kliniker och våra team dirigerades även till dessa kliniker Under händelsen kom det ytterligare larm, och medicinsk behandling av de skadade pågår fortfarande, sa sjukvårdaren Idan Avshalom i en intervju med Jerusalem Post.


De flesta av offren i Majdal Shams uppges ha varit barn. Foto: Facebook

Attackerna mot de norra delarna av Israel har ökat. Enligt det Hezbollah-anknutna nätverket Al-Mayadeen har man avfyrat 100 raketer mot Israel enbart under lördagen.

Ett tiotal raketer riktade mot Neve Ativ, ett israeliskt samhälle beläget nära Libanongränsen, slog ner i obebodda områden och orsakade inga personskador. Omkring 30 raketer från Libanon fick larmen att ljuda i Kiryat Shmona, Tel Hai, Margaliot, och över hela övre Galileen. I de fallen oskadliggjorde IDF Aerial Defense Array många projektiler, och resten föll i öppna områden. Inga personskador ska ha rapporterats från dessa områden.

Den israeliska regeringen och IDF kritiseras nu för att ha fokuserat alltför mycket på konflikten i Gaza. Moshe Davidovitch, ordförande för Mateh Asher Regional Council och Confrontation Line Forum, är en av dem som uttrycker stark kritik:

– Det verkar som att premiärministern och regeringsmedlemmarna kommer att fortsätta sin politik och ignorera norr tills raketerna landar i Caesarea. Jag uppmanar regeringen att vakna upp ur sin dvala och agera omedelbart.

Företrädare för Magen David Adom (MDA) som är den israeliska motsvarigheten till Röda Korset, har uppmanat allmänheten att donera blod under den kommande veckan. Detta för att ersätta de enheter som skickats till Majdal Shams och för att förbereda inför eventuella kommande attacker.

Enligt en situationsbedömning från IDF och IDF:s underrättelsetjänst utfördes raketuppskjutningen mot Majdal Shams av Hizbollah.

Uppdatering: Haaretz meddelade under lördagskvällen att antalet avlidna nu har stigit till elva personer.

Uppdatering: Samtliga offer ska vara barn mellan åtta och 14 år. Antalet skadade har ökat till 29.