Nyheter

Tyskland öppnar nu sharia-orienterade muslimska dagis. Det rapporterar Remix News og Fria Tider.

Staden Neumünster i delstaten Schleswig-Holstein i norra Tyskland öppnar sitt första muslimska dagis i centrum av staden. Med sina 2 500 kvadratmeter kommer den att ha plats för 60 barn.

Medan de lokala kristdemokraterna (CDU) beskriver det nya dagiset som en ”kulturell berikning”, visar en tidigare rapport från den tyska regeringen att sponsorn bakom dagiset är ”strängt sharia-orienterad”, det vill säga baserad på islamisk religiös lag.

En stor majoritet av kommunfullmäktige i Neumünster har ändå gett sitt stöd till det islamfokuserade dagiset. Det kommer att kosta 2,8 miljoner euro, och öppningen är planerad till nästa år.

Den ekonomiska sponsorn är en lokal moskéförening som tillhör paraplyorganisationen Association for Islamic Cultural Centers (Verband der Islamischen Kulturzentren, VIKZ), med säte i Köln. VIKZ är dock en kontroversiell organisation.

År 2004 beställde det hessiska socialministeriet en rapport från Turkietexperten Ursula Spuler-Stegemann. I hennes rapport står det att studenthemmen som drivs av VIKZ ”nästan uteslutande används för islamisk undervisning och träning i religionsutövning”, och att de är ”fullständigt destruktiva för integrationen”. Eleverna ”indoktrinerades till en strikt sharia-orienterad” islam och ”immuniserades mot kristendomen och västvärlden, såväl som mot vår grundlag”.

Politikerna är bekanta med VIKZ:s meritlista. Ändå röstade stadsfullmäktige i Neumünster överväldigande för den nya förskolan, med 44 röster för och endast sex emot, och en nedlagd röst.

De enda partier som röstade emot den nya sharia-baserade förskolan var Alternativ för Tyskland (AfD) och Heimat Neumünster (tidigare NPD), som båda har tre mandat.

Förskolans huvudmän hävdar att förskolan kommer att ta emot även icke-muslimska elever.

Förskolan kommer att bekostas av Association of Islamic Cultural Centers (VIKZ), medan staden subventionerar utrustningen med 250 000 euro och betalar de årliga hyreskostnaderna på 180 000 euro.

Remix News skriver att VIKZ har ambitiösa planer på att bygga muslimska förskolor över hela Tyskland. Det finns redan ett antal sådana förskolor i Berlin och Dortmund.

Det råder en förskolekris i Tyskland. Många befintliga förskolor kämpar för att fylla tjänsterna, men denna muslimska förskola har redan 13 anställda.

En opinionsundersökning som gjordes i maj 2024 visade att en majoritet på 52 procent håller med om påståendet att ”Tyskland i allmänhet inte längre bör ta emot flyktingar från islamiska länder” och 54 procent av de tillfrågade sa att de är ”rädda för att tyskar ska bli en minoritet i Tyskland”.

År 2023 visade en undersökning gjord för tidningen Bild att nästan två tredjedelar av alla tyska medborgare vill att landets federala regering ska införa ett invandringsförbud från övervägande muslimska länder.

Många tyskar känner sig inte längre trygga i sitt eget land, och menar att ett växande antal nyanlända migranter föraktar det tyska samhället.