Kommentarer

Klockan var 00.47, natten mot fredagen när sonen skickade mig ett elva sekunder långt klipp från TikTok. Filmsnutten var hysteriskt humoristisk, men innehållet var så absurt och orealistiskt att jag bedömde det hela som deep fake och valde att inte skriva om det. Men det borde jag ha gjort, för det var tydligen på riktigt.

Joe Biden kallade verkligen Volodomyr Zelenskyj för ”President Putin”. I samma veva kallade han sin egen vicepresident Kamala Harris för ”vicepresident Trump”. Nedan ett motsvarande klipp från X:

Nu går det inte att blunda, bortförklara eller skämta bort det längre: 81 år gamle Joe Biden är dement, och har inte längre förmågan att strukturera sin tillvaro. Det vi ser är en gammal, sjuk och förvirrad man som desperat behöver hjälp och stöd – men som inte får det. Det hade varit sorgligt och tragiskt om vi talade om an average Joe, men det gör vi inte. Vi talar om USA:s president. Den mäktigaste mannen i världen. Mannen som håller världens säkerhet – och en kärnvapenarsenal – i sin hand.

Att den mannen befinner sig på samma nivå som många boende på Sveriges demensavdelningar är närmast omöjligt att ta in. Men vi ser det ju. USA:s väljare ser det. Världen ser det.

Att världsledare som Finlands president Alexander Stubb och Kanadas premiärminister Justin Trudeau gör sitt allra bästa för att intyga världen om att de minsann har det allra största förtroende för Bidens förmåga att leda USA, verkar närmast desperat och har snarare en kontraproduktiv inverkan på läget.

Det finns bara en väg ut ur detta. Biden måste bort från presidentämbetet, och det snabbast möjligt. Nu har väl Biden, i ärlighetens namn, inte varit fungerande på posten på mycket länge (om än någonsin), men det är sekundärt. Med Biden vid rodret kan Demokraterna inte vinna presidentvalet i november, och den redan nu sexprocentiga skillnaden i väljarstöd mellan de röda och de blå kommer att öka och göra det näst intill omöjligt att mygla sig till en valseger.

Så vad kan Demokraterna och USA göra? Det är ju tydligt att Joe Biden inte själv är kapabel att inse sitt eget – och nationens – bästa och avgå. Men även den oförmågan är en vanlig del av demensens sjukdomsbild. Alltså är det upp till andra att agera. Någon måste stoppa Biden, men vem?

Faktum är att USA:s konstitution ger den enskilde medborgaren rätten att göra just det. I The Second Amendment (det andra tillägget) som ratificerades 1791 anges att:

A well regulated Militia, being necessary to the security of a free State, the right of the people to keep and bear Arms, shall not be infringed.

En välreglerad milis, som är nödvändig för en fri stats säkerhet, folkets rätt att behålla och bära vapen, ska inte kränkas.

Innebörden är tydlig: Amerikanska medborgare har (med vissa undantag och regleringar) rätt att inneha och bära vapen, och använda dem för att försvara nationen mot tyranni och makthavare som väljer att go rogue. Eller mot makthavare som är dementa? Eller mot makthavare som väljer att agera i kulisserna samtidigt som de knuffar en synbart sjuk och hjälplös gammal man framför sig?

Det är en definitionsfråga.

Men innebörden av the second amendment är tydlig: Nationens och medborgarnas väl måste prioriteras före makthavarnas väl, och medborgarna har både rätt och skyldighet att försvara sin och nationens frihet.

Min poäng är inte att amerikaner ska uppmuntras att ta till våld mot en sittande president, något sådant kommer förhoppningsvis aldrig att bli nödvändigt. Poängen är att männen som formulerade orden bakom konstitutionens tillägg var medvetna om att makt korrumperar, och att det därför kan komma en dag när folket måste stå upp för det som är rätt och riktigt, även om det innebär att skydda nationen mot dess egna makthavare. Nästan 233 år senare får USA anses befinna sig just vid den punkten.