Nyheter

Bara dagar efter att Ungerns premiärminister Viktor Orbán tog över det roterande ordförandeskapet i Europarådet har han retat Bryssel genom att prata om fred mellan Ukraina och Ryssland. I början av veckan besökte han Zelenskyj och nu har han följt upp med ett oanmäld besök hos Vladimir Putin i Moskva.

Skarpa reaktioner från EU

Orbán landade i Moskva i fredags. Mötet med Putin kom lika överraskande som mötet med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev på tisdagen.

Mötet med Zelenskyj var ”inte dåligt” enligt Kiev, men Orbán står fast i att han inte erbjuder politiskt eller militärt stöd till Ukraina.

– Orbán undergräver enigheten

När nyheten om Moskvabesöket blev känd kom det skarpa reaktioner från EU.

En talesman för Europakommissjonen  sa att Orbáns möte med Putin ”undergräver den enhet och beslutsamhet vi måste visa för att få ett slut på kriget”.

– Besöket i Kreml väcker frågor om EU-kommissionens planerade besök i Ungern efter sommaren.

 

– Orbán saknar mandat

Charles Michel, ordförande för Europarådet, påminde Orbán om att han ”inte har mandat” att förhandla på EU:s vägnar under sitt ordförandeskap.

– Det roterande ordförandeskapet i EU ger inte mandat att föra dialog med Ryssland på EU:s vägnar. EU är tydligt: ​​Ryssland är angriparen, Ukraina är offret. Ingen diskussion om Ukraina utan Ukraina.

Tusk är handfallen

Polens president Donald Tusk står handfallen gällande Orbáns fredsinitiativ:

– Ryktena om ditt besök i Moskva kan väl inte stämma, premiärminister Orbán?

– Fred kommer inte av sig själv

– Jag behöver inget mandat från EU eftersom jag i princip bara representerar mig själv. Kriget får negativa konsekvenser för Europa och Ungern. Jag besöker de platser där beslut fattas och jag klargör fakta. Jag ställde Zelenskyj tre eller fyra viktiga frågor i ett försök att förstå hans avsikter, var hans röda linjer är, hur långt han är villig att gå för fredens skull. Utan att förtydliga detta kommer vi inte närmare freden – den kommer inte av sig själv. Om vi ​​tror det så har vi missförstått krigets natur, sa Orbán i en intervju med den ungerska statsradion på fredagsmorgonen.

Parallellt med Orbáns fredsinitiativ har en av president Putins betrodda män gjort ett hemligt besök i Washington.

– Fred, ett tabubelagt ord

– Situationen kompliceras av att alla pratar om krig. Ingen talar om fred. Ingen söker fred. Fred är nästan ett tabubelagt ord. Det är väldigt konstigt att ingen försöker stoppa kriget, säger Serbiens president Aleksandar Vučić:

Serbias president frykter at krig i Europa er nært forestående