×

Ur flödet/i korthet

Kamala Harris är den mest radikala senator som någonsin suttit i Kongressen. När hon träffar Netanyahu kan hon inte låta bli att visa sitt rätta ansikte, det vill säga att hon inte kan hålla tyst när hon ser lidandet i Gaza.

Harris sa att hon ”inför premiärministern uttryckte min allvarliga oro över omfattningen av mänskligt lidande i Gaza, inklusive alldeles för många oskyldiga civila dödsfall. Och jag gjorde det klart att jag är mycket oroad över den svåra humanitära situationen där.”

Palestinalobbyn vet precis vad hon menar. I NRK Dagsnytt säger Marte Heian Engdahl att budskapet är mycket tydligare hos Kamala än hos Biden: Hon nämner också hennes kroppsspråk.

Marte är gift med hovchefen Olav Heian-Engdal, som har arbetat för Utrikesdepartementet i de palestinska områdena; han var tydlig i att råda kung Harald att inte kondolera Israel efter den 7 oktober, då den norska eliten radikaliserades.

NRK är spjutspetsen. De är så radikala i Mellanösternpolitiken att de känner igen en jämlik.

Det är en av anledningarna till att Støre och Barth Eide omfamnar Harris. Hon dras till de aktivister som anammar antisemitismen, precis som det norska Arbeiderpartiet (och som Socialdemokraterna i Sverige; reds. anm.).

Eller vad ska man säga när demonstranterna bränner den amerikanska flaggan utanför kongressen och skriver ”Hamas kommer” på monumenten?

Då är vi tillbaka vid ”summer of love” 202 när statyerna revs ner från sina socklar, och parlamentets talman, Nancy Pelosi, när hon fick frågan om varför svarade: – Folk gör som de gör. People do what they do.

Kamala stödde protesterna, gav bidrag till en borgensfond för gripna aktivister och sa att protesterna skulle fortsätta efter valet.

Kamala var en anhängare av defund the police. Hon sa att polisarbetet måste tänkas om. Hon var helt i samma linje som Nils Christie.

Det var en sak att stå för en sådan kriminalpolitik i Norge på 1970-talet, något som var illa nog. Det är något helt annat att hävda det i USA 2024. Då har de ledande tjänstemännen i landet slagit sig ihop med samhällsomstörtande aktivister, finansierade av oligarker och främmande makter.

Det här är samma parti som skulle fälla Trump och Maga för ”insurrection” (våldsamt uppror).

Støre & Erna har inga problem med dessa moraliska och politiska kullerbyttor. De känner att de landar på fötterna varje gång.

Israels regering reagerade annorlunda och sa att Harris belysande av lidandet i Gaza var precis den signal Hamas ville ha. Detta ökar avståndet och möjligheten till vapenvila.

Harris är också en anhängare av en tvåstatslösning, precis som Støre och Barth Eide.

Den politiska mitten-vänstern har radikaliserats. Man skulle inte tro att det var möjligt efter den 7 oktober.

Men Storbritanniens nya premiärminister Keir Starmer kommer att förespråka att Internationella brottmålsdomstolen åtalar Netanyahu och försvarsminister Yoav Gallant som krigsförbrytare; i så fall blir de i praktiken fredlösa.

Detta är det nya Storbritannien, islamofilt och antisemitiskt.

Är Norge eller Sverige annorlunda?

Sky News Australia är en frisk fläkt: I Vita huset tog Biden avstånd från extremism, men utanför ytterdörren såg det ut som Hamas högkvarter.

Kamala fördömde visserligen antisemitismen generellt, men det är urvattnat och icke-bindande och oproportionerligt med den extremism som utspelade sig vid Union Station.

”Pro-Hamas graffiti and rhetoric is abhorrent and we must not tolerate it in our nation,” Harris said in a statement that followed condemnations from Democratic and Republican leaders.

Men Harris är vicepresident; kunde hon inte göra något åt ​​det? Demonstrationen fick fortgå och endast sex greps.

Om man vill få en uppfattning om hur radikaliserade Demokraterna och media har blivit, kan man ta en titt på det här plakatet, ett stenkast från Capitol Hill.


Union Station vid Capitol Hill 24 juli 2024. Foto: @eliah.goldberg/Instagram