Nyheter

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att det kommande presidentvalet i USA utgör en risk för Ukraina.

Detta eftersom USA är den viktigaste bidragsgivaren för militärt och ekonomiskt stöd till kriget i Ukraina, som nästan har pågått i två och ett halvt år.

Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump har hävdat att om han vinner valet kommer han att lösa kriget redan innan hans invigning i januari 2025.

– Vi kan inte påverka några val, men USA är en utmaning för oss. Det finns nog risker här som ingen kan förutse, säger Zelenskyj i en intervju med AFP. (NTB-AFP)

Kamala Harris stöttar Bidens linje, med andra ord kommer hon att fortsätta med ekonomiskt stöd och leveranser av vapen. Vissa tror att detta bara kommer att förlänga ett hopplöst och meningslöst krig och leda till höga dödstal. Andra menar att eftersom ryssarna är angriparna så får försvaret av Ukraina aldrig ges upp, eftersom detta bara kommer att leda till att Putin hittar nya jaktmarker.

Zelenskyj har dock också varit i kontakt med Trump-teamet.

– Vi måste upprätthålla alla dessa kontakter, och prata om hur framtiden kommer att se ut om den ena eller andra sidan vinner, säger Zelenskyj.

Presidentvalet hålls den 5 november. Det är nog klokt att Zelenskyj inte väljer sida alltför tydligt, för självklart kan det ställa till problem för Ukraina om ”fel” person vinner valet.