Nyheter

Just nu är 17 svenska medborgare häktade i Danmark, misstänkta för att ha begått allvarliga brott i landet, enligt Sveriges Radio P3 Krim. Bland de häktade finns flera tonåringar, som enligt polisen har rest till Danmark för att delta i den pågående konflikten mellan kriminella gäng.

– Det är en ny utveckling för oss. Vi har inte tidigare sett unga svenskar rekryteras för att komma hit och utföra allvarliga brott som att spränga handgranater eller skjuta någon, säger Torben Granat Svarrer, biträdande chef för den danska polisens nationella enhet för särskild kriminalitet, till P3 Krim.

Flera av de svenska medborgarna misstänks ha blivit rekryterade via sociala medier för att utföra brott i Danmark. Enligt dansk polis har det förekommit minst 25 fall där svenskar korsat Öresund för att begå brott mot betalning, och i hälften av dessa fall har polisen lyckats stoppa brotten.

Denna utveckling har lett till att justitieminister Gunnar Strömmer (M) och rikspolischef Petra Lundh ska resa till Köpenhamn för att diskutera gängkriminaliteten med sina danska kollegor. Strömmer kommenterade i SVT:s Aktuellt att politiker i Danmark, oavsett politisk tillhörighet, har haft rätt i sin kritik om att Sverige länge har underlåtit att hantera brottsligheten och segregationen.

Danska politiker har på senare tid riktat hård kritik mot Sverige efter att minderåriga svenska gängkriminella rekryterats via sociala medier för att begå grova våldsbrott i Danmark. Strömmer och hans danska motsvarighet Peter Hummelgaard ska nu diskutera möjliga gemensamma åtgärder, inklusive hur man kan sätta press på stora techföretag för att motverka rekryteringen.

På onsdagen åker justitieminister Gunnar Strömmer (M) och rikspolischef Petra Lundh till Köpenhamn för samtal om gängkriminaliteten.

– Politiker i Danmark, från vänster till höger, som har sagt att Sverige länge försummat brottsligheten och segregationen har haft rätt, säger Strömmer i SVT:s Aktuellt.