Nyheter

En 35-årig asylsökare från Serbien åtalas för mord och hatbrott efter att ha attackerat och knivhuggit en 15-årig afrikansk pojke i tunnelbanan i Stockholm.

Den 35-årige mannen, som enligt polisen uppträdde ”psykotiskt” och har ett tablettmissbruk, står nu åtalad för ett knivdåd som inträffade den 11 juni i år.

Tidigare samma dag hade han haft en mejlkonversation med en handläggare från Migrationsverket, där han fick löfte om ett snabbt besked om sin asylansökan, antingen senare samma dag eller senast nästa dag.

Mannen, som är serbisk medborgare, uttryckte i ett av sina mejl att han trodde sig veta vilket beslut som skulle komma. Klockan 10:53, elva minuter innan han fångades på övervakningskameror vid Telefonplans tunnelbanestation, skickade han ett nytt mejl där han tackade Migrationsverket för att de granskat hans dokumentation och önskade att de skulle lyckönska honom.

Tåget var på väg mot Slussen när mannen plötsligt attackerade en 15-årig pojke bakifrån genom att hålla en kniv mot hans hals. På övervakningsbilderna ser det ut som om han ler under attacken.

När pojken försökte fly, jagade mannen efter honom och de båda hamnade på golvet i tunnelbanevagnen. Mannen lyckades då knivhugga pojken i ländryggen och i skinkan.

I förhör berättade den afrikanske pojken att han först trodde att någon av hans vänner skämtade, men insåg snabbt att det var en allvarlig situation.

– Han såg ut som en psykopat. Jag har aldrig sett honom förut, sa 15-åringen i förhöret.

Åtalet menar att det var en ren slump att skadorna inte blev livshotande. Åklagaren anser också att det bara var på grund av tillfälligheter, som att tåget stannade vid Slussen och att pojken kunde fly, som mordet inte fullbordades.

Kammaråklagare Charlotte Nordström ser gärningen som möjlig att bedömas som ett hatbrott, vilket kan vara en försvårande omständighet. Hon baserar detta på uttalanden som 35-åringen gjorde i Migrationsverkets reception senare samma kväll, där han uppträdde hotfullt, kastade föremål och sa:

– Det är bara vita personer som gör sitt jobb. Alla andra är onda.

I polisförhör har mannen dock förnekat att han skulle vara rasist.

– Det finns svarta i Serbien som jag har jobbat med. Jag är ingen rasist, nej, hävdade han.

Han säger vidare i förhör att han inte minns särskilt mycket av vad han gjort och att detta beror på att han då ”mådde fruktansvärt dåligt”. Ett blodprov visade dock att det snarare handlade om drogpåverkan.

I mannens mobiltelefon hittades även ett foto av Mijailo Mijailovic, den serb som mördade utrikesminister Anna Lindh 2003.

Utöver mordförsöket åtalas 35-åringen även för ringa narkotikabrott, då han använt den narkotikaklassade substansen klonazepam.