Antalet polisanställda som avskedats eller sagts upp har ökat markant under de senaste fem åren. Totalt har 73 personer fått lämna sina tjänster, vilket är nästan tre gånger fler jämfört med samma period tidigare.

Polisforskaren Stefan Holgersson är inte förvånad över utvecklingen och menar att det kan bero på sänkta krav vid rekryteringar och en ökad press att anställa fler inom polisen, säger han till Göteborgsposten.

Två exempel på avsked inkluderar en man som dömdes för dataintrång efter otillåtna slagningar i polisens it-system och en kvinna som dömdes till fängelse för grovt rattfylleri. Dessa fall är en del av en större trend där 73 polisanställda har fått lämna sina tjänster på grund av personliga skäl under de senaste fem åren, vilket är en kraftig ökning jämfört med de föregående åren 2014 till 2018.

Håkan Öberg, vice ordförande i polisens personalansvarsnämnd, pekar på att åren 2020 och 2021 särskilt utmärker sig med ett högre antal avskedanden, vilket kan bero på att fler domar vann laga kraft under den perioden. Trots att 2020 och 2021 sticker ut, var trenden med ökande avskedanden och uppsägningar tydlig även förra året. Öberg nämner att polismyndighetens tillväxt, med 10 000 nya anställda sedan 2015, har påverkat statistiken.

Framåt ser Stefan Holgersson risker för att denna negativa trend kan fortsätta, med tanke på de observationer han gjort i sin forskning.

– Med tanke på det jag har sett när jag har forskat finns det inget som tyder på att den här negativa utvecklingen skulle brytas.