×

Nyheter

Sverige behöver minska invandringen och förbättra integrationen för att hantera det eskalerande gängvåldet, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) i en intervju med The Telegraph. Enligt tidningen har den ”våldsamma brottsvågen fläckat det skandinaviska landets tidigare fredliga rykte”.

– En omfattande invandring i kombination med ineffektiv integration har resulterat i stor social utslagning, säger Malmer Stenergard till The Telegraph.

Hon påpekar att kriminaliteten är högre bland utrikes födda och deras barn, och betonar att Sverige måste ta itu med integrationsproblemen, vilket blir svårt om invandringen fortsätter på nuvarande nivå.

Migrationsministern framhåller också att den stora invandringen och bristfälliga integrationen har lett till trångboddhet, dåliga skolresultat, hedersvåld och ökad kriminalitet. Hon menar att Sverige måste kraftigt minska invandringen under en längre tid för att kunna vända den negativa utvecklingen.

Malmer Stenergard nämner att regeringen redan har vidtagit åtgärder för att begränsa migrationen, inklusive skärpta regler för familjeåterförening och medborgarskap, samt gett myndigheterna i uppdrag att prioritera återvändande.

Dessutom betonar hon behovet av att reformera välfärdssystemet genom att införa nya begränsningar och krav för att upprätthålla hållbarheten. – För närvarande är en tredjedel av utrikes födda inte självförsörjande, vilket på sikt hotar vår välfärdsmodell.

Det ökande gängvåldet i Sverige har tidigare i år uppmärksammats i internationella medier, som Epoch Times rapporterat om. Bland annat har Daily Mail och nyhetsbyrån AFP skrivit om en dödsskjutning i Skärholmen i södra Stockholm i april.

Efter att polisen presenterat en rapport i februari som visade att tiotusentals personer i Sverige är aktiva inom eller har kopplingar till kriminella nätverk, har detta även uppmärksammats av nyhetsbyråerna Reuters, danska Ritzau och norska NTB.

Under den senaste månaden har även gängvåldet i Norge och Danmark, som är kopplat till svenska kriminella gäng, fått stor uppmärksamhet i norska och danska medier. Man har bland annat rapporterat att unga personer från Sverige har rekryterats av kriminella gäng i Danmark för att begå allvarliga brott.

Gängvåld och Kriminalitet i Sverige

Skjutningar och Gängrelaterat Våld:

Sverige har upplevt en kraftig ökning av skjutningar och gängrelaterat våld under de senaste åren. Under 2023 var nivån av vapenvåld 2,5 gånger högre än det europeiska genomsnittet. Gängkriminaliteten är särskilt koncentrerad till storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö.
Brottsstatistik:

År 2022 rapporterades 388 skjutningar i Sverige, varav 62 resulterade i dödsfall. En stor del av dessa skjutningar är kopplade till konflikter mellan kriminella nätverk.
Gängens Profil:

Majoriteten av de involverade i gängrelaterat våld är unga män, ofta med invandrarbakgrund eller andra generationens invandrare. Polisen har också noterat att våldet ofta eskalerar i så kallade utsatta områden där social och ekonomisk marginalisering är vanlig.
Samverkan med Andra Länder:

Den ökande gängkriminaliteten har även internationella kopplingar, där svenska kriminella nätverk samarbetar med eller rekryterar från andra länder, särskilt Danmark och Norge, för att begå brott.
Polisens Åtgärder:

För att motverka denna våldsspiral har polisen ökat sin närvaro i utsatta områden och satsat på att förbättra samarbetet mellan olika myndigheter. Trots dessa insatser är utmaningen fortsatt stor, och polis och forskare menar att det behövs långsiktiga insatser för att bryta våldsspiralen.