Nyheter

Antalet barn under 15 år som misstänks för inblandning i mordplaner har ökat dramatiskt under det senaste året, enligt nya siffror från Åklagarmyndigheten. Fram till slutet av juli i år har 93 barn under 15 år misstänkts för att ha varit delaktiga i mordplaner, vilket är en mer än tredubbling jämfört med 26 fall under samma period förra året, rapporterar SVT.

Hanna Paradis, chef vid polisens nationella operativa avdelning (NOA), beskriver utvecklingen som ett resultat av en strategisk och brutal metod från kriminella nätverk. Dessa nätverk utnyttjar barn i allt högre grad, och rekryteringen sker nu oftare digitalt och mycket snabbare än tidigare. Det kan ta bara några timmar från att ett morduppdrag läggs ut tills det utförs, enligt polisen.

Åklagaren Lisa Dos Santos, som arbetar med grov organiserad brottslighet, liknar situationen vid en ”jobbpool” där barn, utan att veta vem som beställt uppdraget eller vem offret är, tar sig an farliga uppgifter. Hon framhåller att det inte bara är barn med svåra sociala bakgrunder som dras in i detta, utan även barn som lever i välfungerande miljöer och som tidigare inte varit kända av polisen.

Enligt polisen används krypterade meddelandetjänster som Telegram för att sprida så kallade ”dödslistor”, där personer erbjuds stora summor pengar, ibland upp till en miljon kronor, för att utföra mord. Paradis varnar dock för att dessa summor inte motsvarar den livslånga risken och konsekvenserna som följer med att utföra sådana handlingar.

Dos Santos uppmanar föräldrar att vara mer uppmärksamma på sina barns mobilanvändning och menar att teknikföretagen bakom apparna har ett ansvar att förhindra att deras plattformar används för kriminella syften. Hon efterlyser större press på dessa företag för att stoppa spridningen av olagliga aktiviteter på deras plattformar, särskilt när det handlar om livsfarliga brott som mord.